91 χρόνια ζωής συμπλήρωσε ο «Αχιλλέας»

«Αχιλλέας» Παραλίου Άστρους

91 χρόνια ζωής, αισίως, συμπλήρωσε σήμερα, 30 Οκτωβρίου 2020, ο αθλητικός σύλλογος «Αχιλλέας» Παραλίου Άστρους. Η έγκριση του καταστατικού του έγινε στις 30 Οκτωβρίου 1929.

Το σωματείο προϋπήρχε «ανεπίσημα» της παραπάνω ημερομηνίας, τούτο αποδεικνύεται και από δημοσίευμα της εφημερίδας «Κυνουρία», εδώ.

Η ονομασία «Αχιλλέας» προέρχεται, σύμφωνα με προφορικές μαρτυρίες, από την επίδραση των ξεριζωμένων μικρασιατών που ίδρυσαν την Νέα Κίο, άλλωστε ο μυθικός ήρωας έχει άμεση σχέση με τον Αργοναύτη, αθλητικό σωματείο της Νέα Κίου. Είχαν αναπτυχθεί στενές σχέσεις μεταξύ Παραλίου Άστρους και Νέας Κίου, οι οποίες διατηρήθηκαν μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 50, η φωτογραφία εδώ επιβεβαιώνει το γεγονός.

Ο Αθλητικός Όμιλος Παραλίου Άστρους ο Αχιλλεύς επηρέασε τη ζωή του τόπου μας, όχι μόνο στα αθλητικά πράγματα, αλλά και στην εξέλιξή του.

Από τα πρώτα στάδια της δημιουργίας του αποτέλεσε πρότυπο οργάνωσης, βλέπε εδώ, δημιουργώντας ακόμα και τμήμα πόλο!! Μέχρι τον Β! Παγκόσμιο Πόλεμο ήταν σημείο αναφοράς, ως προς τις ποδοσφαιρικές κυρίως αναμετρήσεις. Το έτος 1952 «επανιδρύεται», αφού  φέρεται καταχωρημένο το καταστατικό του δυνάμει της με αριθμό 212/10.5.1952 αποφάσης του Μονομελούς Πρωτοδικείου Ναυπλίου, ως αθλητικό σωματείο με την επωνυμία ΑΘΛΗΤΟΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ «Ο ΑΧΙΛΛΕΥΣ» (με έδρα το Παράλιο Άστρος).

Η έλευση του Νίκου Αγγελόπουλου, φωτογραφία, στο Παράλιο Άστρος, στις αρχές της δεκαετίας του 50, ήταν σταθμός στη πορεία του «Αχιλλέα», αφού έδωσε άλλη διάσταση στο σωματείο, και όχι μόνο ποδοσφαιρική, δημιουργώντας τους Παναρκαδικούς Κολυμβητικούς Αγώνες με πανελλήνια εμβέλεια, προσφέροντας τα μέγιστα και στην τουριστική προβολή του τόπου.

Αξεπέραστο έργο του ήταν και η κατασκευή του σημερινού γηπέδου. Αξιοθαύμαστη επίσης ήταν η διοργάνωση των φιλικών ποδοσφαιρικών αγώνων κατά τις καλοκαιρινές περιόδους, οι καλύτεροι ποδοσφαιριστές από όλη την περιοχή διαγκωνίζονταν ποιος θα πρωτοπαίξει με τα χρώματα του «Αχιλλέα» εναντίον ισχυρότερων συλλόγων όπως ο Παναργειακός, Παναυπλιακός και άλλοι.

 

Τα όργανα γυμναστικής, της φωτογραφίας, τα οποία φυλάσσονται «ευλαβικά» από ιδιώτη,  είναι ότι έχει απομείνει από την δυναμική αυτή περίοδο και μαρτυρούν ότι, το σωματείο ήταν πρωτοπόρο και στη δημιουργία στίβου.

Αξέχαστες παραμένουν, μέχρι σήμερα, οι χοροεσπερίδες που δίνονταν υπό την αιγίδα του (Αχιλλέα), δημιουργώντας νέα ήθη και ως προς τον ψυχαγωγικό τομέα, επίσης οι πάσης φύσεως εκδρομές που διοργάνωνε άφησαν εποχή.

Ο «οργασμός» αυτός ανακόπηκε με την μετάθεση του Νίκου Αγγελόπουλου, προς τα τέλη της δεκαετίας του 1960.

Έκτοτε μέχρι σήμερα το, πρώην, πρωτοπόρο σωματείο «φυτοζωεί» αποκλειστικά, σχεδόν, στο ποδοσφαιρικό τμήμα, και η παλιά του αίγλη έχει ξεθωριάσει.