Περισσότερες από 1,5 δισ. μάσκες μίας χρήσης θα μολύνουν φέτος τους ωκεανούς

Πάνω από 1,5 δισεκατομμύρια μάσκες μίας χρήσης θα καταλήξουν στους ωκεανούς του πλανήτη φέτος – μολύνοντας το νερό με τόνους πλαστικού και θέτοντας σε κίνδυνο την θαλάσσια πανίδα, σύμφωνα με μια νέα έκθεση περιβαλλοντικής ομάδας που εδρεύει στο Χονγκ Κονγκ.

Η έκθεση της OceansAsia αναφέρεται σε μια παγκόσμια έρευνα αγοράς που εκτιμά ότι φτιάχτηκαν 52 δισεκατομμύρια μάσκες φέτος για να καλυφθεί η ζήτηση που προέκυψε από την πανδημία του Covid-19.

Τονίζει ότι – με έναν «συντηρητικό» υπολογισμό – τουλάχιστον το 3% από αυτές θα απορριφθούν τελικά στη θάλασσα.

«Οι μάσκες μίας χρήσης είναι κατασκευασμένες από μια πληθώρα πλαστικών που είναι δύσκολο να ανακυκλωθούν λόγω της σύνθεσης τους και του κινδύνου ρύπανσης του εδάφους και άλλων μολύνσεων», αναφέρει η έρευνα.

«Αυτές οι μάσκες εισέρχονται στους ωκεανούς μας όταν απορρίπτονται με λάθος τρόπο, όταν τα συστήματα διαχείρισης των απορημάτων είναι ανεπαρκή ή ανύπαρκτα ή όταν όλα αυτά τα συστήματα υπερφορτώνονται λόγω του αυξημένου όγκου αποβλήτων».

Με κάθε μάσκα να ζυγίζει περίπου τρία έως τέσσερα γραμμάρια, αυτή η κατάσταση θα μπορούσε να οδηγήσει σε 6.800 και πλέον τόνους πλαστικής ρύπανσης που «θα χρειαστεί έως και 450 χρόνια για να αποσυντεθεί».

Εκτός από τις επιβλαβείς επιδράσεις των μιρκοπλαστικών και των νανοπλαστικών σωματιδίων, τα ελαστικά κορδόνια για τα αυτιά στις μάσκες προσώπου αποτελούν έναν τεράστιο κίνδυνο για την άγρια ζωή των ωκεανών, ως μια παγίδα στην οποία μπορούν να μπλεχτούν πολλά θαλάσσια είδη.

Η έκθεση παραθέτει πολλά παραδείγματα θαλάσσιων ζώων που σκοτώθηκαν από μάσκες, συμπεριλαμβανομένου ενός «φουσκωμένου νεκρού pufferfish», που βρέθηκε μπερδεμένο στα κορδόνια μιας πλαστικής μάσκας από εθελοντές που καθάριζαν μια παραλία στο Μαϊάμι τον Αύγουστο.

Παράλληλα, μια νεκροψία σε έναν υποσιτισμένο πιγκουίνο που βρέθηκε νεκρός σε μια παραλία στη Βραζιλία τον Σεπτέμβριο, ανέδειξε την ύπαρξη μιας μάσκας στο στομάχι του.

Η έκθεση προχωρά σε προτροπές για τη χρήση επαναχρησιμοποιήσιμων μασκών που είναι μπορούν να πλυθούν «όταν αυτό είναι εφικτό», ενώ συστήνει να κόβονται τα κορδόνια των μασκών πριν αυτές απορριφθούν.

με πληροφορίες από New York Post

Πηγή: travelestate.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *