Ιστορική ανακάλυψη: Καμήλες «γίγαντες» ζούσαν στην Αρκτική!

Τα απολιθώματα ενός αρχαίου ζώου, η ταυτότητα του οποίου δεν είχε εξακριβωθεί μέχρι σήμερα, που ζούσε σε νησί της Αρκτικής απασχόλησε έντονα τους ερευνητές τα τελευταία χρόνια.

Η ομάδα των Καναδών ερευνητών κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα απολιθώματα αυτά ανήκουν σε ένα γιγάντιο είδος καμήλας που ζούσε στην Αρκτική πριν από 3.5 εκατ. χρόνια.

Περίοδο που η Γη διένυε μια περίοδο αυξημένων θερμοκρασιών και η περιοχή όπου ζούσε η καμήλα ήταν δασώδης.

Τα απολιθώματα εντοπίστηκαν στο νησί Ellesmere, στο βορειότερο άκρο του Καναδά που «βλέπει» τον Αρκτικό Ωκεανό. Παλαιοντολόγοι του Μουσείου της Φύσης του Καναδά απέσπασαν κολλαγόνο από τα οστά και το ανέλυσαν. Στη συνέχεια συνέκριναν το «προφίλ» του κολλαγόνου από τα απολιθώματα με εκείνο δεκάδων σύγχρονων θηλαστικών.

Οπως διαπίστωσαν, το προφίλ του κολλαγόνου των απολιθωμάτων ήταν πανομοιότυπο με εκείνο της αραβικής καμήλας (δρομάδα). «Είναι η πρώτη φορά που εξάγεται και χρησιμοποιείται κολλαγόνο από απολιθώματα για να γίνει αναγνώριση ενός ζώου» αναφέρει η Ναταλία Ριμπζίνσκι, μέλος της ερευνητικής ομάδας. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι οι σύγχρονες καμήλες κατάγονται από τα είδη που ζούσαν στις Αρκτικές περιοχές στο μακρινό αλλά και το πιο πρόσφατο παρελθόν.

Μετά την αναγνώριση της ταυτότητας των απολιθωμάτων οι ερευνητές μελέτησαν τα ανατομικά δεδομένα τους καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι η πανάρχαια καμήλα ήταν κατά 30% μεγαλύτερη από τις σημερινές. Επίσης η καμήλα του Ellesmere είναι και το… βορειότερο είδος καμήλας που έχει εντοπιστεί μέχρι σήμερα. Το προηγούμενο «βορειότερο» είδος καμήλας που γνωρίζαμε ζούσε κατά την τελευταία εποχή των πάγων στη Γη. Απολιθώματα αυτού του είδους έχουν εντοπιστεί στην περιοχή Γιουκόν του Καναδά σε απόσταση περίπου 1.200 χλμ νοτιότερα από το νησί Ellesmere. «Είναι μια σημαντική ανακάλυψη επειδή πιστοποιεί ότι καμήλες ζούσαν στην Αρκτική» αναφέρει η Ραμπζίνσκι. Η έρευνα δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Nature Communications».

Πηγή: imerisia.gr