Οι τύποι αλατιών και πως βοηθάει το καθένα

Η ιστορία του αλατιού 

Η ιστορία του αλατιού είναι συνυφασµένη µε την ιστορία του ανθρώπινου πολιτισµού. Από πολύ νωρίς είχε γίνει γνωστή στον άνθρωπο η χρήση του αλατιού ως συντηρητικού, πράγµα που συνέβαλε στη διατήρηση των τροφίµων (κρέατα, ψάρια, τυριά, ελιές κ.λπ.) και βοήθησε στις µεγάλες µετακινήσεις, αφού πλέον είχε βρεθεί ο τρόπος να συντηρούνται οι τροφές επί µακρόν.
Τα είδη του αλατιού 

Ορυκτό αλάτι.

Το 70% της παγκόσµιας κατανάλωσης καλύπτεται από το ορυκτό αλάτι. Το αλάτι που άφησαν πίσω τους οι ωκεανοί µπορεί να βρεθεί σε διαφορετικές προσµείξεις. Αλλού υπάρχουν πολλά χρώµατα, αλλού πέτρες, αλλού σκελετοί ζώων και ό,τι άλλο µπορεί να κατακαθίσει στη διάρκεια των χιλιετηρίδων. Έτσι, η καθαρότητα του ορυκτού αλατιού διαφέρει από ορυχείο σε ορυχείο, αλλά γενικά το ορυκτό αλάτι χρειάζεται πολύ καλό πλύσιµο για να αποβάλει τις ξένες προσµείξεις.

Θαλασσινό αλάτι.

Όλες οι θάλασσες δεν έχουν την ίδια περιεκτικότητα σε αλάτι. Η αναλογία στις βόρειες θάλασσες είναι περίπου 3%, στη Μεσόγειο κυµαίνεται από 3,8-4%, ενώ στη Νεκρά Θάλασσα φτάνει το 8%.Ο µεγαλύτερος όγκος του αλατιού που παράγεται στη Μεσόγειο είναι κυρίως χονδρόκοκκο και είναι σχετικά καθαρό. Το κόκκινο ή µαύρο αλάτι από τη Χαβάη οφείλουν το χρώµα τους από τη µια στον ηφαιστειακό πηλό και στον άνθρακα που υπάρχει στη γη και από τη άλλη στο ότι δεν υποβάλλονται καθόλου σε διαδικασίες καθαρισµού.

Κατηγορίες θαλασσινού αλατιού 

Φυσικό αλάτι: Είναι αυτό που έχει υποστεί τις λιγότερες δυνατές κατεργασίες και δεν περιέχει καθόλου πρόσθετα ή βελτιωτικά.

Άνθος αλατιού:Θεωρείται το καλύτερο αλάτι και είναι αρκετά ακριβό. ∆εν έχει υποστεί καµία κατεργασία – οπότε περιέχει ιχνοστοιχεία όπως φθόριο, µαγνήσιο, κάλιο, ασβέστιο – και συλλέγεται µε το χέρι. Συγκεντρώνεται στην επιφάνεια του νερού στις αλυκές.

Ελληνικού μονοπωλίου(κοινό αλάτι): ακατέργαστο αλάτι που όμως έχει υποστεί καθαρισμό. Κυρίως χρησιμοποιείτε στην κτηνοτροφία, τυροκομία, για το λιώσιμο των πάγων στους δρόμους και στη βιομηχανία. Είναι χρώματος γκρι.

Καθαρισμένο μαγειρικό αλάτι:επεξεργασμένο αλλά όχι εμπλουτισμένο με χημικά πρόσθετα αλάτι με υποκίτρινο χρώμα. Στα συστατικά της συσκευασίας του θα γράφει “μόνο καθαρό θαλασσινό αλάτι”.
Τέλος θα πρέπει να αναφέρω και 2 κατηγορίες που περιέχουν πρόσθετα:

Επιτραπέζιο αλάτι: έχει λευκό χιονάτο χρώμα και λιγότερο αλμυρή γεύση από τα πρόσθετα που δε του επιτρέπουν να λιώσει στο στόμα

Ιωδιούχο αλάτιίδιο με το επιτραπέζιο αλλά του έχει προστεθεί ιώδιο. Το θαλασσινό αλάτι χάνει το ιώδιο του μετά από λίγη ώρα αφού βρεθεί στην αλυκή γιατί αυτό (το ιώδιο) εξαχνώνεται σχεδόν αμέσως.

Το αλάτι στη µαγειρική 

Λαχανικά 
1. Το αλάτι απορροφάει το νερό από τις τροφές, γι’ αυτό όταν θέλουµε να «βγάλουµε» τα υγρά από τα λαχανικά, όπως π.χ το σπανάκι για να είναι «στεγνά». Επίσης προσθέτουµε αλάτι για να βελτιώσουµε τη γεύση.
2. Όταν βράζουµε λαχανικά προσθέτουµε αλάτι το οποίο βοηθάει στη διατήρηση του χρώµατός τους.
3. Το αλάτι κάνει τα φασόλια σκληρά γι’ αυτό το προσθέτουµε στο τέλος.

Κρέας 
1. ∆εν αλατίζουµε ποτέ το κρέας σχάρας πριν το ψήσουµε γιατί το αλάτι απορροφάει τα υγρά του κι αυτά αποµακρύνονται από αυτό. Προσθέτουµε αλάτι στο τέλος.
2. Εν αντιθέσει µε το ψήσιµο στο τηγάνι όπου αλατίζουµε από την αρχή και ελέγχουµε στο τέλος αν χρειάζεται κι άλλο.

Ψάρι 
1. Για να διατηρήσουµε το ψάρι το αλατίζουµε αφού το έχουµε προετοιµάσει για το µαγείρεµα

 Γλυκά 
1.Το αλάτι προσθέτει στη γεύση των γλυκών, γι’ αυτό προσθέτουµε πολύ λίγο σ’ αυτά στο στάδιο της προετοιµασίας.

Αλάτι Θαλασσινό Μεσογείου

Το Θαλασσινό αλάτι της Μεσογείου είναι από τα πιο φημισμένα αλάτια στον κόσμο λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε μαγνήσιο. Η περιεκτικότητά του σε αλάτι κυμαίνεται από 3% μέχρι 8%. Η αποκομιδή γίνεται σε φυσικές αλυκές στην Ελλάδα, αλλά και στην υπόλοιπη Μεσόγειο. Επειδή είναι σχεδόν ακατέργαστο και δεν υποβάλλεται σε τεχνητή λεύκανση, το Θαλασσινό Αλάτι της Μεσογείου διατηρεί σχεδόν όλη την περιεκτικότητά του σε θρεπτικά συστατικά και ιχνοστοιχεία.
Το θαλασσινό αλάτι εξαιτίας της κρυσταλλικής δομής του, αποδεικνύεται ευεργετικό, αφού εμπεριέχει όλα τα απαραίτητα για τον οργανισμό ιχνοστοιχεία, όπως κάλιο, ασβέστιο, μαγνήσιο κ.ά. Όμως, θα πρέπει να καταναλώνεται πάντα με μέτρο, ιδιαίτερα από άτομα που έχουν υψηλή αρτηριακή πίεση. Η κατάχρησή του μπορεί να επιφέρει δυσπεψία, έλκος ή ακόμη και νεφρικές παθήσεις…συνέχεια