Παγκόσμια Ημέρα για τον Αυτισμό σήμερα – 535.000 άνθρωποι οι πάσχοντες

Ο αυτισμός είναι μια πολύπλοκη νεύρο-ψυχιατρική διαταραχή, που εμποδίζει την ομαλή ανάπτυξη του ανθρώπου και απομονώνει τον πάσχοντα από τον υπόλοιπο κόσμο. Εκδηλώνεται πριν από την ηλικία των 3 χρόνων και διαρκεί για όλη τη ζωή. Εμφανίζεται πολύ πιο συχνά στα αγόρια, σε μια αναλογία 3-4 αγόρια προς 1 κορίτσι. Υπολογίζεται ότι 535.000 άνθρωποι σ’ όλο τον κόσμο πάσχουν από αυτισμό. Την 1η Νοεμβρίου του 2007 η γενική συνέλευση του ΟΗΕ όρισε την 2α Απριλίου ως Παγκόσμια Ημέρα για τον Αυτισμό και για πρώτη φορά «γιορτάστηκε» τον Απρίλιο του 2008.

Έρευνες δείχνουν πως 1 στα 150 παιδιά είναι αυτιστικό, ωστόσο επισημαίνεται ότι η έγκαιρη διάγνωση και η ενημέρωση των γονιών μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά με αυτισμό να ενταχθούν στην κοινωνία και να έχουν μία ομαλή εξέλιξη.
Με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα για τον Αυτισμό, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Γονέων και Κηδεμόνων Ατόμων με Αναπηρία (ΠΟΣΓΚΑμεΑ) σε ανακοίνωσή της τονίζει μεταξύ άλλων ότι «όλοι εμείς, οι γονείς των Ατόμων με Αυτισμό και των Ατόμων με άλλες Βαριές Αναπηρίες, βρισκόμαστε σε έναν καθημερινό και διαρκή αγώνα ευαισθητοποίησης, ενημέρωσης και κινητοποίησης της κοινωνίας και της Πολιτείας για το αυτονόητο, που δεν είναι άλλο από τα δικαιώματα, τα ατομικά, αλλά και τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα που έχουν τα παιδιά μας τα Άτομα με Αυτισμό, τα άτομα με άλλες Βαριές και Πολλαπλές Αναπηρίες, αλλά και οι οικογένειες μας ως εκπρόσωποι των ατόμων με τις Αναπηρίες αυτές».