Πώς η κλιματική αλλαγή «αλλάζει» τις μετεωρολογικές προβλέψεις

(Φωτ. αρχείου, το Παράλιο Άστρος σε διάφορες καιρικές συνθήκες)

Πολλές φορές ακούμε στα δελτία καιρού ότι η κλιματική αλλαγή έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση των θερμοκρασιών. Υπάρχει όμως μία ερώτηση που δεν έχει ακόμα απαντηθεί: πόσο πιο υψηλή είναι πλέον η «κανονική» θερμοκρασία;

Πάνω από το ένα τρίτο του 2020, ο υδράργυρος στο Φοίνιξ των ΗΠΑ ξεπέρασε τους 38 βαθμούς, όπου πλέον η «φυσιολογική» θερμοκρασία έχει ανέβει κατά 12 βαθμούς Κελσίου. Στο Σαν Φρανσίσκο, όπου η ατμόσφαιρα το καλοκαίρι είναι τόσο καλή που λίγοι άνθρωποι έχουν κλιματιστικά, την τελευταία μέρα του Αυγούστου η θερμοκρασία ξεπέρασε τους 37 βαθμούς Κελσίου, δηλαδή 6 βαθμούς Κελσίου πάνω από το «φυσιολογικό». Τα τελευταία χρόνια, σε ορισμένα σημεία στην Αλάσκα -όπου η θέρμανση συντελείται με ταχείς ρυθμούς- η θερμοκρασία έχει αυξηθεί 10 βαθμούς Κελσίου πάνω από το «φυσιολογικό».

Η «φυσιολογική θερμοκρασία» βασίζεται σε μετρήσεις ιστορικών δεδομένων τριών δεκαετιών, από το 1981 μέχρι το 2010. Ανά περιόδους τα δεδομένα ανανεώνονται από Εθνικά Κέντρα Περιβαλλοντικών Πληροφοριών του αμερικανικής Εθνικής Ωκεανικής και Ατμοσφαιρικής Διεύθυνσης, τα οποία θα ανανεώσουν τα νέα «φυσιολογικά κλιματικά επίπεδα». Επειδή η δεκαετία του 2010 ήταν η πιο ζεστή στην ιστορία της Γης, η νέα «φυσιολογική θερμοκρασία» θα είναι αδιαμφισβήτητα υψηλότερη.

Η αναπροσαρμογή θα βοηθήσει τους μηχανικούς στην ανάρτηση πιο αποτελεσματικών πολεοδομικών σχεδίων και σε απαραίτητες τροποποιήσεις που πρέπει να γίνουν στον αστικό ιστό. Η αύξηση του «φυσιολογικού επίπεδου θερμοκρασίας» δεν είναι ωστόσο αρκετή για να εξηγήσει την αναγκαιότητα επίλυσης της κλιματικής κρίσης.

«Πιστεύω ότι όσο προχωράμε στον χρόνο, θα μεγαλώσει το χάσμα ανάμεσα στο τι θεωρούμε φυσιολογικό και στο επίπεδο που έχουν προσαρμοστεί τα σώματα, τα οικοσυστήματα και οι υποδομές μας, το οποίο είναι το παλαιότερο επίπεδο θερμοκρασίας», λέει ο Ντάνιελ Σουέιν, επιστήμονας στο UCLA. «Επομένως ορισμένες φορές αυτά τα νέα “κλιματικά επίπεδα” καλύπτουν τα προηγούμενα επίπεδα αλλά όχι τα μελλοντικά».

Υπάρχουν ορισμένες έρευνες, σύμφωνα με τον Σουέιν, οι οποίες υποστηρίζουν ότι η αντίληψη των ανθρώπων για το τοπικό τους κλίμα βασίζεται στην εμπειρία τους τα τελευταία τρία με πέντε χρόνια. Τα αναθεωρημένα δεδομένα θα συμπεριλαμβάνουν την ψυχολογική διάσταση της αντίληψης των ανθρώπων για το περιβάλλον, αλλά ίσως επισκιάζουν άλλες σημαντικές παραμέτρους. Η περιοχή Somerset County στο Νιού Τζέρσεϊ είναι κατά μέσο όρο 2,2 βαθμούς Κελσίου ζεστότερη σε σχέση με τα τέλη του 19ου αιώνα. Το Λος Αντζελες είναι κατά 2,3 βαθμούς Κελσίου ζεστότερη. Οι αριθμοί ίσως ακούγονται μικροί, αλλά η επίδρασή τους είναι τεράστια. Η διεθνής κοινότητα, βάσει της Συμφωνίας του Παρισιού, έχει αποφασίσει ότι η παγκόσμια θερμοκρασία θα πρέπει να μειωθεί κατά 1,5 βαθμούς Κελσίου.

Αν ήταν ήδη δύσκολο για την ανθρωπότητα να κατανοήσει τις αλλαγές και την άμεση ανάγκη να αντιμετωπιστεί η κλιματική αλλαγή, τότε οι νέες «φυσιολογικές θερμοκρασίες» θα ενισχύσουν τη σύγχυση. Είναι πιθανό ορισμένοι να χρησιμοποιήσουν αυτά τα νέα δεδομένα, επιχειρώντας να αποδείξουν ότι η κλιματική αλλαγή δεν υπάρχει. «Μπορώ να σας εγγυηθώ ότι θα υπάρχουν αναρτήσεις σε blog στο διαδίκτυο και ορισμένες φωνές που θα υποστηρίξουν ότι τα επόμενα 5 με 10 χρόνια δεν θα έχουμε μη φυσιολογικές θερμοκρασίες», επισημαίνει ο Σουέιν.

με πληροφορίες από Fast Company

Πηγή: travelestate.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *