1950, Εθνικόν Εργατοϋπαλληλικόν Κέντρον

H φωτογραφία απεικονίζει την κεντρική πλατεία του Παραλίου Άστρους να υποδέχεται εκδρομικά πλήθη.

Από τη φωτογραφία παίρνουμε πολλές χρήσιμες πληροφορίες:

1.      Η φωτογραφία είναι τραβηγμένη από την ανηφόρα του περιφερειακού δρόμου του Νησιού, που ξεκινά από την σημερινή καφετέρια Αρμονία.

2.       Πρόκειται για εκδρομή του Εθνικού Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Τρίπολης, αυτό συνάγεται: α) Από την πινακίδα που είναι πάνω στο λεωφορείο και βλέπουμε κάτω αριστερά στην εικόνα και β) Από την πινακίδα –ΚΤΕΛ ΑΡΚΑΔΙΑΣ-, που με δυσκολία αναγνωρίζει κανείς, πάνω  στο Λεωφορείο.

3.      Τότε η Ελλάδα έβγαινε λαβωμένη από τον εμφύλιο πόλεμο και τα πάντα είχαν άρωμα Εθνικόν!!! Σήμερα η ονομασία του εν λόγω σωματείου είναι Εργατικό Κέντρο.

4.      Η κοσμοσυρροή επιβεβαιώνει, ότι και τότε το Παράλιο Άστρος ήταν ο εκδρομικός προορισμός των φίλων από την Τρίπολη.

5.       Μετράμε περίπου 16 λεωφορεία σε οπτική επαφή, με 25 επιβάτες έκαστο, έχουμε σύνολο 400 εκδρομείς λίαν επιεικώς!!! Και δεν ξέρουμε τον υπόλοιπο αριθμό αυτοκινήτων εκτός του δραστικού βεληνεκούς!!!

6.      Ήταν καλοκαίρι και είχαν έρθει για ημερήσιο μπάνιο (όπως και σήμερα), αυτό συνάγεται από την θερινή ενδυμασία που επικρατεί.

7.      Το πρώτο κτίριο που βλέπουμε είναι η σημερινή καφετερία Αρμονία, στον πάνω όροφο λειτουργούσε το Ειρηνοδικείο και στον κάτω διάφορα καταστήματα, σήμερα το κτίριο έχει αλλάξει (νεοκατασκευασθέν). 

8.      Ο μεγάλος ευκάλυπτος ευθεία μπροστά μας υπάρχει και σήμερα, ήταν η κεντρική βρύση του τόπου μας, τότε δεν υπήρχε τρεχούμενο νερό στα σπίτια.

9.      Το επόμενο κτίριο στη συνέχεια ήταν το σημερινό καφέ του Διονύση του Σελίμου, σήμερα δεν υπάρχει το θαυμάσιο χαγιάτι που βλέπουμε.

10.  Η πλατεία τότε ήταν μικρού πλάτους, όπως διαπιστώνουμε και στη φωτογραφία.

11.  Ο περιφερειακός δρόμος του Νησιού, που ξεδιπλώνεται μπροστά μας, ήταν από πέτρες και χώμα.