1949, τίτλοι τέλους στην επιχείρηση «Περιστερά»

Η φωτογραφία απεικονίζει τμήμα του Εθνικού Στρατού, κατά τη διάρκεια του Εμφυλίου, να επιβιβάζεται σε αποβατικά σκάφη του Πολεμικού Ναυτικού, στο Παράλιο Άστρος.

Η εικόνα μας παρέχει τις εξής πληροφορίες:

1.      Είναι τραβηγμένη από τον εσωτερικό χώρο του καφενείου του Κουτσαντώνη, (σημερινό καφέ «Mango»).

2.      Είναι χρονολογημένη στις 27 Μαρτίου 1949, ημέρα Κυριακή.

3.      Οι εκκαθαριστικές επιχειρήσεις του Εθνικού Στρατού, με 44.000 άνδρες υπό τον στρατηγό Θρασύβουλο Τσακαλώτο, στην Πελοπόννησο, οι οποίες είχαν ξεκινήσει στις 19 Δεκεμβρίου 1948 με την κωδική ονομασία «Περιστερά», έληξαν στις αρχές Μαρτίου του 1949, με την ήττα του Δημοκρατικού Στρατού.

4.      Στη φωτογραφία παρατηρούμε στρατιωτικά τμήματα να επιβιβάζονται με τα μουλάρια και τα υλικά τους σε τρία αποβατικά σκάφη. Τα εν λόγω τμήματα μεταφέρονταν σε άλλο πεδίο μάχης, μετά το νικηφόρο αποτέλεσμα της Πελοποννήσου. Τα πλεούμενα είχαν «προσαράξει» σε αυτό το σημείο της ακτής, δίπλα από τη Παλιά προβλήτα.

5.      Η όλη επιχείρηση διεξάγονταν υπό την επίβλεψη στρατιωτικής μονάδας, η οποίο έδρευε στο Παράλιο Άστρος και το οποίο κρατούσε μακριά τους «παρατηρητές», πάνω στη Παλιά προβλήτα.

6.      Στα αριστερά, πάνω στην αμμουδιά, κείτεται ο οπλισμός και τα παρελκόμενα των στρατιωτών, οι οποίοι περιμένουν τη σειρά τους για επιβίβαση.

7.      Στα δεξιά, βλέπουμε το προσκυνητάρι του Αγίου Νικολάου, το οποίο σήμερα έχει αντικατασταθεί με προκατασκευασμένο.

8.      Ο φωτογράφος τράβηξε μία εξαιρετικής σημασίας ιστορική φωτογραφία, με κίνδυνο και παρά την απαγόρευση, λόγω της ταραγμένης εποχής και του απορρήτου των στρατιωτικών κινήσεων.