Ψάρεμα με δυναμίτη

(Φωτ. 1939, ο Γιάννης Καρράς ο οποίος στις αρχές της δεκαετίας του 40 έχασε τη ζωή του κατά τη διάρκεια ψαρέματος με δυναμίτη)

Mια ιδιαίτερα καταστροφική αλιευτική πρακτική είναι το ψάρεμα με δυναμίτη που στο παρελθόν ήταν διαδεδομένη σε όλη την ελληνική επικράτεια. Εδώ και δεκαετίες σε πολλές περιοχές της Ελλάδας υπάρχουν αλιείς που την εφαρμόζουν παράνομα…

«Αν μιλήσετε με όσους συνεχίζουν παράνομα την αλιεία με δυναμίτη θα σας πουν ότι με αυτό το τρόπο ευνοούν τα αλιευτικά πεδία καθώς από την έκρηξη απελευθερώνουν χώρο ώστε νέα ψάρια να έρθουν αλλά και να μεγαλώσουν τα μικρότερα. Ωστόσο η πραγματικότητα είναι τελείως διαφορετική. Με τη ρίψη και την έκρηξη δυναμίτη στη θάλασσα ουσιαστικά καταστρέφονται τα καταφύγια υποθαλάσσιας ζωής» επεσήμανε ο ερευνητής της iSea Γιάννης Γιώβος.

Η τεχνική δεν είναι καθόλου επιλεκτική και ότι βρεθεί σε απόσταση περίπου 100 μέτρων (ανάλογα με την ποσότητα δυναμίτιδας που χρησιμοποιείται) από το σημείο ρίψης πεθαίνει ακαριαία εξαιτίας της έκρηξης, ανεξαρτήτως μεγέθους και είδους. Αποτέλεσμα είναι η ολοκληρωτική καταστροφή των υποθαλάσσιων ενδιαιτημάτων, η αλίευση υπομεγέθων ψαριών αλλά και μη εμπορεύσιμων ειδών που απορρίπτονται νεκρά πίσω στη θάλασσα. Έτσι δημιουργείται ανεκτίμητη ζημιά σε σημαντικούς οικοτόπους που επανακάμπτουν με πολύ αργούς ρυθμούς και εφόσον δεν επαναληφθεί το γεγονός. Αρκετά  συχνά γίνονται ατυχήματα με θύματα τους ίδιους τους αλιείς.
«Δεν μπορούμε πραγματικά να υπολογίσουμε το μέγεθος της ζημιάς που προκαλείται στις ελληνικές θάλασσες από τη παράνομη χρήση δυναμίτη, αρχικά γιατί είναι μια παράνομη διαδικασία και έτσι οι εκτιμήσεις που θα μπορούσαν να γίνουν θα ήταν έμμεσες (μέσα από τις παραβιάσεις που καταγράφονται που ωστόσο είναι ένα μικρό ποσοστών του συνόλου των περιστατικών) αλλά και γιατί δεν είναι εύκολο να εκτιμήσεις το μέγεθος των επιπτώσεων που έχει στα τοπικά οικοσυστήματα μιας και οι ζημιές που προκαλούνται είναι ανυπολόγιστες και σε πολλά διαφορετικά επίπεδα» ανέφερε ο κ. Γιώβος.
Ωστόσο, με δεδομένο πως γενικότερα τα ελληνικά ιχθυαποθέματα βρίσκονται σε μεγάλη πίεση κάθε καταστροφική πρακτική το μόνο που κάνει είναι να διογκώνει το πρόβλημα.
«Είναι κοινό μυστικό πως ακόμα υπάρχουν ασυνείδητοι επαγγελματίες κυρίως αλιείς που συνεχίζουν αυτή τη παράλογη πρακτική. Θα μπορούσαμε να πούμε πως αυτό συμβαίνει σε όλες τι παράκτιες περιοχές της Ελλάδας αλλά η αλήθεια είναι ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα φαίνεται πως υπάρχει στη νησιωτική Ελλάδα και κυρίως στο Αιγαίο Πελάγου» υπογράμμισε ο κ. Γιώβος.

Πηγή: loutrakiblog.gr