Η Μαύρη Θάλασσα των ναυαγίων

Ενα νεκροταφείο αρχαίων ελληνικών και ρωμαϊκών, όπως και βυζαντινών και οθωμανικών σκαφών ανακάλυψαν οι επιστήμονες στον βυθό της Μαύρης Θάλασσας, κατά τη διάρκεια ερευνητικού προγράμματος για την άνοδο της στάθμης της μετά την τελευταία εποχή των παγετώνων, 20.000 χρόνια πριν.

Περισσότερα από 40 βυθισμένα σκάφη κείτονται πλάι πλάι στον πυθμένα όπου βούλιαξαν ενώ ταξίδευαν κατά την αρχαιότητα, τον Μεσαίωνα και την οθωμανική περίοδο.

Μερικά από αυτά ίσως και να είναι τα πρώτα στο είδος τους που έχουν βρεθεί και μέχρι τώρα να τα γνωρίζαμε μόνο από γραπτές πηγές, λένε οι εκπρόσωποι της Ναυτικής Αρχαιολογίας του Εύξεινου Πόντου, φορέα που διενεργεί το πρόγραμμα.

Αλλη εντυπωσιακή πλευρά του ευρήματος είναι πως μια τόσο μεγάλη και ποικίλη ομάδα ναυαγίων από διαφορετικές περιόδους θα προσφέρει στους αρχαιολόγους μια εντελώς νέα κατανόηση του εμπορίου και των ναυτικών συνδέσμων, ανάμεσα στις πόλεις της ακτής της Μαύρης Θάλασσας.

Εντοπισμός

Καθώς βρίσκονται σε πολύ μεγάλο βάθος, μέχρι σήμερα δεν είχαν και πολλές ελπίδες να εντοπιστούν. Αλλά, οι ερευνητές που δεν έψαχναν ναυάγια, τα βρήκαν. Αποστολή τους ήταν να ερευνήσουν τη βουλγαρική ακτή της Μαύρης Θάλασσας για δεδομένα σχετικά με την άνοδο της στάθμης μετά την εποχή των παγετώνων.

Σκοπό είχαν μέσα από γεωφυσικές μετρήσεις να μελετήσουν την προϊστορία της περιοχής. Θεωρούν λοιπόν την ανεύρεσή τους «δώρο» το οποίο θα τους επιτρέψει να λάβουν ακόμα περισσότερες πληροφορίες.

Ο Jon Adams, καθηγητής του Πανεπιστημίου Southampton, σχολιάζει στη βρετανική εφημερίδα Daily Mail: «Τα ναυάγια ήταν κάτι σαν μπόνους, αλλά είναι μια συναρπαστική ανακάλυψη, που έγινε κατά τη διάρκεια των εκτεταμένων γεωφυσικών ερευνών μας. Είναι εκπληκτικά συντηρημένα, εξαιτίας της απουσίας οξυγόνου σε βάθος κάτω από τα 150 μέτρα. Χρησιμοποιώντας την πιο σύγχρονη καταγραφή και τεχνική 3D για υποβρύχιες κατασκευές, μπορέσαμε να απαθανατίσουμε μερικές εκπληκτικές εικόνες χωρίς να ενοχλήσουμε τον βυθό. Τώρα είμαστε μεταξύ των μεγαλύτερων υπερμάχων αυτής της μεθοδολογίας και σίγουρα κανείς δεν έχει επιτύχει μοντέλα τέτοιας πληρότητας σε ναυάγια σ’ αυτά τα βάθη».

Για την επίτευξη αυτού του στόχου, οι ενάλιοι αρχαιολόγοι ερευνούν την κοίτη της θάλασσας χρησιμοποιώντας τελευταίας τεχνολογίας τηλεκατευθυνόμενα οχήματα που μπορούν να ανιχνεύσουν επιφάνειες ξηράς κάτω απ’ αυτό που τώρα είναι η Μαύρη Θάλασσα, αλλά στην προϊστορία ήταν ξηρά. Οι προσπάθειες γίνονται ώστε να απαντηθεί το καυτό ερώτημα πότε ανέβηκε η στάθμη, πόσο γρήγορα έγινε αυτό και τι συνέπειες είχε για τους ανθρώπους που ζούσαν σε παραθαλάσσια μέρη.

Εχουν επίσης ληφθεί δείγματα του πυρήνα και έχουν ερευνήσει με λέιζερ και «κινηματογραφήσει» τον βυθό, τόσο σε βίντεο όσο και σε υψηλής ανάλυσης 3D. Ενα από τα τηλεκατευθυνόμενα οχήματα έχει μάλιστα καταρρίψει ρεκόρ βάθους 1.800 μέτρων και ταχύτητας πάνω από έξι κόμβους, ενώ κατάφερε να επιθεωρήσει πάνω από 1.250 χλμ. καταγράφοντας τα πάντα στο πέρασμά του, χρησιμοποιώντας ένα οπλοστάσιο γεωφυσικών οργάνων, κάμερες υψηλής ευκρίνειας και έναν σαρωτή λέιζερ. Τώρα θα συνενωθούν οι ψηφιακές λήψεις και με αυτό τον τρόπο θα μελετηθεί το υλικό.

Ιστορία

Η Μαύρη Θάλασσα, με τις πολλές αρχαίες πόλεις-κράτη στις ακτές της, ανάμεσα στις οποίες και αρχαίες ελληνικές αποικίες ή ελληνιστικά βασίλεια, χρησιμοποιούνταν κατά την αρχαιότητα για τις ανάγκες του εμπορίου και των λοιπών ανταλλαγών. Η δραστηριότητα συνεχίστηκε κατά τη βυζαντινή εποχή. Το 1453 όταν οι Οθωμανοί κατέλαβαν την Κωνσταντινούπολη η Μαύρη Θάλασσα έκλεισε σχεδόν για το εξωτερικό εμπόριο. Αυτό ανατράπηκε τέσσερις αιώνες μετά, με τη Συνθήκη των Παρισίων του 1856, οπότε και επετράπη ξανά το εμπόριο όλων των εθνών στην περιοχή.

Πηγή: ethnos.gr