Τζέιμς Τσάντγουικ, ο πατέρας του νετρονίου

Ο Σερ Τζέιμς Τσάντγουικ (James Chadwick, 20 Οκτωβρίου 1891 – 24 Ιουλίου 1974) ήταν Άγγλος φυσικός ο οποίος τιμήθηκε με το Νόμπελ Φυσικής το 1935 για την ανακάλυψη του νετρονίου.

Σπούδασε στο πανεπιστήμιο Βικτόρια του Μάντσεστερ και στο πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ, και υπήρξε μαθητής των Έρνεστ Ράδερφορντ και Χανς Γκάιγκερ. Το 1935 κατέλαβε την έδρα της φυσικής στο πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ και την περίοδο 1943-45 εργάστηκε στην ερευνητική ομάδα του εργαστηρίου του Λος Άλαμος, στο Νιου Μέξικο των ΗΠΑ, η οποία είχε σκοπό την κατασκευή της ατομικής βόμβας. Το 1945 χρίστηκε ιππότης και το 1958 ανακηρύχθηκε διδάκτορας του πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ. 
Το 1935 τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ φυσικής για την ανακάλυψη ενός νέου στοιχειώδους σωματίου, του νετρονίου, ηλεκτρικά ουδέτερου και με μάζα περίπου ίση με του πρωτονίου, την ύπαρξη του οποίου είχε υποθέσει ο Ράδερφορντ από το 1920. Το σωμάτιο αυτό έμελλε να παίξει σημαντικότατο ρόλο στις έρευνες της πυρηνικής φυσικής. Με μάζα περίπου ίση με του πρωτονίου και φορτίο μηδέν, το νετρόνιο χρησιμοποιήθηκε ιδιαίτερα για τον βομβαρδισμό των πυρήνων, χωρίς να επηρεάζεται από απωθητικές δυνάμεις ηλεκτρομαγνητικής φύσης, οι οποίες οφείλονται στην ύπαρξη φορτίου στον βομβαρδιζόμενο πυρήνα. Ο Τ. ασχολήθηκε επίσης με διάφορα προβλήματα ραδιενέργειας και δημοσίευσε πολλές και σημαντικές σχετικές μελέτες.