Συνεχίζεται η κατρακύλα της τουρκικής λίρας

Νέες απώλειες για το εθνικό νόμισμα της γειτονικής μας χώρας με το «καλημέρα». Συσπειρώνεται η αντιπολίτευση εναντίον του Ταγίπ Ερντογάν που «βλέπει» οικονομικό πόλεμο αγνοώντας τις εκκλήσεις για αλλαγή πλεύσης. Πολίτες ζητούν την παραίτηση της κυβέρνησης.

Αιμορραγεί η τούρκικη λίρα που υποχωρεί και σήμερα Τετάρτη προς νέο χαμηλό ρεκόρ ενώ αυξάνεται η ανησυχία για εκτίναξη του πληθωρισμού. Χθες το εθνικό νόμισμα της γείτονας τουρκική λίρα κατέγραψε βουτιά μέχρι και 15% μετά από δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος υπεραμύνθηκε των πρόσφατων μεγάλων μειώσεων επιτοκίων.

Από την αρχή του χρόνου, η τουρκική λίρα έχει χάσει περίπου 43% της αξίας της με αποτέλεσμα να μειωθεί δραστικά η αγοραστική δύναμη των πολιτών.

Παρά το γεγονός ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας υπερασπίζεται τη νομισματική πολιτική της κεντρικής τράπεζας και δεσμεύεται να κερδίσει τον «οικονομικό πόλεμο», υπάρχει εκτεταμένη κριτική από εκείνους που ζητούν δράση για να αντιστραφεί η διολίσθηση του νομίσματος, μεταξύ άλλων από κορυφαίους οικονομολόγους.

«Εάν δεν ληφθούν μέτρα επειγόντως, το χρηματοπιστωτικό σύστημα δεν μπορεί να αντιμετωπίσει την κρίση» ανέφερε ο οικονομολόγος Χακάν Κάρα.

Πολλοί οικονομολόγοι χαρακτήρισαν απερίσκεπτες τις μειώσεις επιτοκίων, ενώ πολιτικοί της αντιπολίτευσης έκαναν έκκληση για άμεσες εκλογές.

Μέσα σε αυτό το κλίμα ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κεμάλ Κιλιντσάρογλου, ακύρωσε τις επισκέψεις του στις επαρχίες Γκαζιάντεπ και Σανλιούρφα, συγκαλώντας σήμερα έκτακτη συνεδρίαση του κόμματός του.  Από την πλευρά της η Μεράλ Ασκενέρ πραγματοποίησε έκτακτη σύσκεψη με το οικονομικό επιτελείο του κόμματός της.

Κινητικότητα παρατηρείται και στο στρατόπεδο του πρώην στενού συμμάχου του προέδρου, Αχμέτ Νταβούτογλου, ο οποίος επιτέθηκε με σφοδρότητα κατά του Ερντογάν. «Δεν πρόκειται, πλέον, για άγνοια, αλλά για προδοσία» έγραψε στο Twitter σχολιάζοντας τις οικονομικές εξελίξεις.

Ο Νταβούτογλου, μάλιστα, είχε και συνάντηση με τον Κιλιντσάρογλου, με τους δύο πολιτικούς να πραγματοποιούν κοινή εμφάνιση και δηλώσεις, ζητώντας άμεσα εκλογές.

Ο Σελαχατίν Ντεμιρτάς (συν-αρχηγός του φιλοκουρδικού κόμματος HDP), από τη φυλακή, ενστερνίστηκε το αίτημα για συσπείρωση μεταξύ των κομμάτων της αντιπολίτευσης συστρατευμένος με το μέτωπο εναντίον του Ερντογάν.

Η καταβαράθρωση της λίρας οδήγησε αρκετούς πολίτες στο να βγουν στους δρόμους με διαδηλώσεις να καταγράφονται στην Άγκυρα αλλά και στην Κωνσταντινούπολη με αίτημα την παραίτηση της κυβέρνησης Ερντογάν.

«Βραχυπρόθεσμες αντιδράσεις»

Οπως αναφέρει η τουρκική υπηρεσία του BBC, κυβερντηικά στελέχη επιμένουν ότι οι αρνητικές πιέσεις που δέχεται το νόμισμα της χώρας είναι «ένα προσωρινό φαινόμενο».

Το σχετικό ρεπορτάζ σημειώνει πως αξιωματούχοι του AKP- που είχαν αλλεπάλληλες συναντήσεις σε μικρές ομάδες όλη την ημέρα χθες- δήλωναν ότι οι αναταράξεις στις ισοτιμίες με τα ξένα νομίσματα οφείλονται σε «βραχυπρόθεσμες αντιδράσεις» της αγοράς «στο νέο οικονομικό μοντέλο» που ανακοίνωσε ο Ερντογάν και ότι η εφαρμογή αυτού του «νέου οικονομικού μοντέλου», θα έχει θετικά αποτελέσματα για την οικονομία σε διάστημα πέντε έως έξι μηνών

Εχει αποφασιστεί- αναφέρει το BBC Türkçe – να δοκιμαστεί ένα οινομικό μοντέλο που «θα ανθίσταται στις πιέσεις στις αγορές συναλλάγματος» και θα ενθαρρύνει επενδύσεις με χαμηλό επιτόκιο. Η λογική είναι- είπαν στο δίκτυο οι αξιωματούχοι- ότι η αναταραχή θα σταματήσει κάποτε και τα χαμηλά επιτόκια θα ενθαρρύνουν τις επενδύσεις, με θετικά αποτελέσματαγια την παραγωγή και την εργασία. Επομένως- κατέληξαν- δεν υπάρχει πρόθεση αύξησης των επιτοκίων από την Κεντρική Τράπεζα.

Πηγή: efsyn.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *