Άνοιγμα σχολείων: Κανονικά στις 10 Ιανουαρίου με τρία self test αναμένεται να ανακοινώσει η κυβέρνηση

(Φωτ. αρχείου, νηπιαγωγείο Παραλίου Άστρους)

Την επιστροφή των μαθητών στα σχολικές αίθουσες στις 10 Ιανουαρίου αναμένεται να ανακοινώσει, σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση, επικαλούμενη παιδαγωγικούς, ψυχολογικούς αλλά και υγειονομικούς λόγους, αλλά με αλλαγή των υγειονομικών πρωτοκόλλων.

Ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη η τηλεδιάσκεψη της Ολομέλειας της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων και στη συνέχεια θα γίνουν ανακοινώσεις από την ηγεσία των υπουργείων Υγείας και Παιδείας.

Οι επιστημονικές απόψεις διίστανται πάντως για το άνοιγμα των σχολείων. Κάποιοι ειδικοί θεωρούν πως οι εκατοντάδες χιλιάδες μαθητές θα αποτελούν έξτρα ενεργοποιημένες υγειονομικές βόμβες για τη μετάδοση κορωνοϊού από τα σχολεία στα σπίτια καθώς είναι στην πλειοψηφία τους ανεμβολίαστοι. Άλλοι υποστηρίζουν ότι η λειτουργία των σχολείων δεν θα αποτελέσει περαιτέρω επιδημιολογική επιβάρυνση καθώς οι μαθητές είναι η ομάδα που υποβάλλεται στον πλέον συστηματικό και δομημένο έλεγχο, μέσω του self test και του rapid test, επί μήνες.

Το ποσοστό της εμβολιαστικής κάλυψης στα παιδιά ηλικίας 12 έως 17 χρόνων δεν είναι υψηλό, φτάνοντας το μέγιστο στο 50% στην ηλικιακή ομάδα των 17χρονων και έχοντας μείωση 5-10% για κάθε ηλικιακή υποομάδα από 17 και κάτω. Στα 12χρονα παιδιά για παράδειγμα το ποσοστό εμβολιασμού είναι μόλις 15% και στα 15χρονα φτάνει το 30%. Τα δε  παιδιά ηλικίας 5-11 χρόνων, δηλαδή της υποχρεωτικής προσχολικής εκπαίδευσης και του δημοτικού σχολείου είναι στην πλειονότητά τους ανεμβολίαστα, καθώς, έχουν εμβολιαστεί μόλις 21.500 παιδιά.

Ωστόσο, οι επιστήμονες που είναι υπέρ του ανοίγματος των σχολείων θέτουν ως προϋπόθεση τη διενέργεια τριών (αντί για δύο) self test την εβδομάδα από τους μαθητές. Επιπρόσθετα και σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ζητούν να ισχύουν νέοι κανόνες σε περίπτωση θετικού κρούσματος στην τάξη και να υποβάλλεται σε τεστ το σύνολο των συμμαθητών (εμβολιασμένοι και μη) σε τακτικό έλεγχο, καταργώντας το σύστημα «σταυρός» – που περιόριζε το καθημερινό testing μόνον σε εκείνα τα παιδιά που κάθονταν στο μπροστινό και  στο πίσω θρανίο ή στο πλάι του επιβεβαιωμένου κρούσματος.

Εντούτοις, αρκετοί ειδικοί -εντός και εκτός της Επιτροπής- εκφράζουν δεύτερες σκέψεις επιμένοντας πως πρέπει να μετατεθεί για τουλάχιστον μία εβδομάδα το άνοιγμα των σχολείων -δηλαδή, να επαναλειτουργήσουν στις 17 του μήνα ή και στις 24-, ώστε να υπάρχει μια σαφέστερη εικόνα σχετικά με την διασπορά του ιού μετά την εορταστική περίοδο. Παράλληλα υποστηρίζουν πως επειδή το 5ο κύμα αναμένεται να κορυφωθεί σε συντομότερο χρονικό διάστημα συγκριτικά με τα προηγούμενα λόγω της αυξημένης μεταδοτικότητας της Όμικρον τη λύση της τηλεκπαίδευσης  για περιορισμένο χρονικό διάστημα.

Δημόπουλος: Υπέρ του ανοίγματος των σχολείων για καλύτερη επιτήρηση

Θετικός για την επιστροφή των μαθητών στα σχολεία ήταν και ο πρύτανης του ΕΚΠΑ Αθανάσιος Δημόπουλος, ο οποίος τόνισε πως το άνοιγμα των σχολείων σημαίνει και καλύτερη επιτήρηση.

Όπως εξήγησε μιλώντας στον ΣΚΑΪ, κατά τη διάρκεια της περιόδου «πριν από τα Χριστούγεννα, ένα στα τέσσερα κρούσματα ήταν σε παιδιά σχολείων τα οποία ευρίσκονταν με τα self test. Από τις 26 Δεκεμβρίου και μετά, στην ηλικιακή ομάδα έως 17 ετών, έχουμε μόνο το 13% των κρουσμάτων, κάτι που σημαίνει ότι δεν γίνονται τεστ. Θα χάσουμε την ευκαιρία να υπάρχει και μια επιτήρηση». «Δεν υπάρχει απόλυτη σωστή ή λάθος λύση σε αυτό το θέμα, αυτό το βλέπουμε και σε ευρωπαϊκά κράτη και στις ΗΠΑ» διευκρίνισε ο κ. Δημόπουλος.

Πηγή: topontiki.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *