1951, στα βράχια στο Νησί

Η φωτογραφία απεικονίζει ένα Νησιώτη και δύο Νησιωτοπούλες  να απαθανατίζονται και ο οποίος-οι οποίες είναι από αριστερά προς τα δεξιά: 1. Ελένη Δραπανιώτη, 2. Γιάννης Δραπανιώτης και 3. Σταθούλα Μικρογιαννάκη (Λιοντή).

Η φωτογραφία μας αποκαλύπτει τα εξής:

1.      Είναι τραβηγμένη εκεί που είναι σήμερα οι ιδιοκτησίες Λιαγκριδώνη και Δαουλάκου, τότε ήταν «…τα βράχια της Πειραικής…».

2.      Η Ελένη και ο Γιάννης Δραπανιώτης ήταν αδέλφια με τον Σπύρο τον Δραπανιώτη, που έφυγε πριν λίγες μέρες από κοντά μας.

3.      Οι δύο κυρίες κρατούν στα χέρια τους και γνέθουν από μία ρόκα.

4.      Το σπίτι που βλέπουμε στην άκρη δεξιά ήταν ιδιοκτησία τότε του Θανάση Δραπανιώτη, φαροφύλακα και θείου των εικονιζόμενων, σήμερα έχει αλλάξει μορφή και είναι ιδιοκτησία Μπομπέτση.

5.      Το επόμενο σπίτι σε συνέχεια ήταν η πρώην ιδιοκτησία Κοράλλη, αποκτηθέν από προίκα που έδωσε στον Κ. Κοράλλη ο Β. Μπόρτσος (πεθερός) κατά τη δεκαετία του 1830, όπως περιγράφει ο Λογοθέτης (Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του τόπου από το 1833 και για 3 συνεχόμενες θητείες) σε υπόμνημα του. Σημειωτέον ότι η οικογένεια Κοράλλη είναι μία από τις πιο παλιές οικογένειες του Παραλίου Άστρους σύμφωνα με τα υπάρχοντα έγγραφα. Μπορούμε να θαυμάσουμε το αρχοντικό στυλ του σπιτιού και τη θαυμάσια αρχιτεκτονική του, σήμερα έχει αλλάξει η όψη.

6.      Στη σειρά η μάντρα με το δένδρο θα τη βλέπουμε μόνο στη φωτογραφία, ήταν η μάντρα του σπιτιού Λογοθέτη και μετέπειτα ιδιοκτησίας Αβραντίνη, σήμερα δεν υπάρχει πια στη θέση της έχει κτιστεί η πολυκατοικία!!!! ιδιοκτησίας Πηνιώτη.

7.      Η επόμενη κατοικία που αποτελεί και αξιοθέατο του τόπου είναι η οικία Λογοθέτη, η οποία εξωτερικά έχει μείνει ανέπαφη σχεδόν και πιστεύω να παραμείνει στο μέλλον σαν ένα μνημείο της ιστορίας του τόπου μας.

8.      Η κατοικία που βλέπουμε στην άκρη αριστερά με το θαυμάσιο χαγιάτι ήταν και είναι ιδιοκτησία Γεωργά, σήμερα δεν υπάρχει πια στη θέση της έχει κτιστεί άλλο κτίριο.

9.      Στο φόντο βλέπουμε το  Κάστρο του Άστρπυς και υπάρχει η κεραμοσκεπή!!!!!!

10.  Ο περιφερειακός δρόμος του Νησιού τότε ήταν από χώμα και σε πρωτόγονη μορφή (στενός), περνούσαν κύρια  υποζύγια και άνθρωποι.

Πατήστε εδώ για να δείτε τη μεγέθυνση της φωτογραφίας.