Τα Χαυτεία το 1896

Η εικόνα είναι γεμάτη με απίστευτες πληροφορίες για μια Αθήνα που γλίστρησε μέσα από τα χέρια μας…

Καταρχήν το 1896 -σύμφωνα με τη λεζάντα- βλέπουμε την οδό Πατησίων. Σήμερα αυτό το κομμάτι και έως την Πανεπιστημίου ονομάζεται Αιόλου.
Μα και η Πατησίων όπως την ξέρουμε σήμερα στο πρώτο της κομμάτι ονομάζεται 28ης Οκτωβρίου. Ε, λοιπόν, αυτή η ονομασία δεν μου έχει εντυπωθεί… και όχι σε μένα αλλά και για πολύ κόσμο ο δρόμος παραμένει η οδός Πατησίων.
Γυρίζουμε στην εικόνα μας…
Ευτυχώς -μέσα στη λαίλαπα των κατεδαφίσεων -και τα δύο γωνιακά κτήρια επιβιώνουν μέχρι τις μέρες μας. Τα υπόλοιπα, όμως…
Αριστερά: το τριώροφο νεοκλασικό με το αέτωμα, γνωστότερο σε μας από την δεκαετία του 1920 ως ξενοδοχείο “Ο Απόλλων”, στέγαζε επίσης ξενοδοχείο το 1896 αλλά η επιγραφή είναι δυσδιάκριτη (Grand Hotel…).
Μετά το ξενοδοχείο Απόλλων φαίνεται το νεοκλασικό με το καφενείο Παρθενών, τις μαρμάρινες στήλες στους εξώστες το άγαλμα στην κόγχη… Έτσι όπως μας το παρέδωσε ο Γιάννης Τσαρούχης…
Σημαντικό: στο βάθος, αριστερά, στην συμβολή με την Πατησίων -εκεί που σήμερα είναι η Εθνική Τράπεζα- διακρίνεται η οικία Καυταντζόγλου!!!
Δεξιά: Το Ξενοδοχείο “Πρίγκηψ Γεώργιος”,
Σταδίου 56 & Αιόλου 98, όπου στο ισόγειο του διακρίνεται φαρμακείο.
Προσοχή: Στην εικόνα αριστερά, άκρη-άκρη, μόλις και φαίνεται ο εξώστης κάποιας διώροφης (;) κατοικίας. Δεν έχουμε -μέχρι στιγμής- άλλη εικόνα του σπιτιού.
Ας σημειώσω ότι ένα από τα 4 κτήρια που ήταν στην συμβολή της Σταδίου με την Αιόλου ήταν της Βασιλικής Μπαλάνου και είχε κατασκευαστεί το 1891. Ελπίζω να βρεθούν εν καιρώ κι άλλες πληροφορίες.
Πηγή: «Η Ελλάς κατά τους Ολυμπιακούς Αγώνας του 1896 : Πανελλήνιον Εικονογραφημένον Λεύκωμα.»