Τη λέξη «κρυπτονομίσματα» –και ιδιαίτερα το Bitcoin‒ την ακούς από φίλους και γνωστούς εδώ και καιρό ως έναν νέο τρόπο επένδυσης. Όσοι έχουν ασχοληθεί μαζί τους, θεωρούν ότι έχουν φέρει μια επανάσταση τόσο μεγάλη όσο και το διαδίκτυο και ότι στο μέλλον θα αντικαταστήσουν το χρήμα, όπως το διαδίκτυο αντικαθιστά με σαρωτικούς ρυθμούς το χαρτί, κυρίως επειδή δεν ελέγχονται από τις κεντρικές αρχές.
Για κάποιους είναι ένας εύκολος τρόπος να πολλαπλασιάσουν τα χρήματά τους, άγνωστος για τους πολλούς, άρα ευκαιρία, γι’ άλλους είναι ένα είδος τζόγου με όλα τα ρίσκα και τα άσχημά του ‒ αν είσαι κάποιας ηλικίας και θυμάσαι τη φούσκα του χρηματιστηρίου, το πιο πιθανό είναι να είσαι επιφυλακτικός απέναντί τους.
Ξαφνικά, όμως, τα κρυπτονομίσματα και τα NFTs (non – fungible tokens) μπήκαν στο λεξιλόγιο όλων για διάφορους λόγους και σταδιακά αφορούν όλο και μεγαλύτερη γκάμα ηλικιών, από ανήλικους μέχρι ηλικιωμένους, ανθρώπους κάθε ιδιότητας και οικονομικής κατάστασης. Και εκεί που μιλούσαν γι’ αυτά μόνο οι techno freak φίλοι σου, μπήκαν στο παιχνίδι καλλιτέχνες –ακόμα και ανήλικοι‒ και από την αρχή της πανδημίας μέχρι αυτήν τη στιγμή που μιλάμε τα crypto και τα NFTs είναι κάτι που βρίσκεται σε εξέλιξη τώρα, δεν είναι απλώς κάτι που θα άλλαζε το μέλλον των συναλλαγών και της επένδυσης.
Σήμερα περίπου 200.000 άνθρωποι στην Ελλάδα έχουν στην κατοχή τους Bitcoins. Είναι ακόμα περισσότεροι όσοι έχουν επενδύσει σε άλλα κρυπτονομίσματα. Το περίεργο είναι ότι ελάχιστοι απ’ όσους ασχολούνται και ρωτάς να σου εξηγήσουν τι είναι και πώς λειτουργούν είναι σε θέση να το κάνουν. Επικρατεί μια ασάφεια όσον αφορά τον τρόπο που δημιουργούνται, το τι σημαίνουν οι όροι που τα συνοδεύουν, το αν είναι νόμιμα ή όχι, αν φορολογούνται. Γι’ αυτό αναζητήσαμε απαντήσεις από τρεις ανθρώπους που ασχολούνται μαζί τους επαγγελματικά, με διαφορετικούς τρόπους.
Το bitcoin ανεβαίνει πολύ. Έχει πέσει μερικές φορές, αλλά η συνολική τάση είναι ανοδική. Αυτό δεν βλέπω να αλλάζει για λίγο καιρό, καθώς η αποδοχή αυξάνεται και γίνεται όλο και πιο mainstream. Θα υπάρξουν πτώσεις στην πορεία, αλλά μακροπρόθεσμα η τιμή θα αυξάνεται ραγδαία.
Ο Paul Democritou είναι επιχειρηματίας, συγγραφέας και vlogger που έγραψε το πρώτο του βιβλίο, το «Success I.O.A.», την περίοδο της περιπέτειάς του με το non-Hodgkin’s λέμφωμα το 2016. Από τότε έχει γράψει και συγγράψει άλλα πέντε βιβλία, ενώ αυτήν τη στιγμή γράφει τρία ακόμα, τα «Crypto Factor», «Crypto marketing playbook» και «Crypto Marketing Essentials». Είναι ο συνιδρυτής και συνιδιοκτήτης μαζί με την Art n Roll του BitBullz.io, ενός NFT μετα-σύμπαντος ηλεκτρονικών παιχνιδιών. Είναι η πρώτη NFT εταιρεία ηλεκτρονικών παιχνιδιών στην Ελλάδα, που πρόσφατα συνεργάστηκε με τον μουσικό Claydee για τη δημιουργία γραφικών για το νέο του βίντεο, η πρώτη φορά που το NFT μετα-σύμπαν εμφανίζεται σε ένα μουσικό βίντεο. Με τα κρυπτονομίσματα ασχολείται από το 2017 και από τότε δουλεύει με εταιρείες στο blockchain παντού στον κόσμο.
— Τι είναι τα κρυπτονομίσματα; Υπάρχει ένας απλός τρόπος να τα περιγράψουμε;
Το κρυπτονόμισμα, είναι ένα ψηφιακό ή εικονικό περιουσιακό στοιχείο, το οποίο λειτουργεί μέσω peer-to-peer δικτύων ως μέσο συναλλαγών, δηλαδή όμως ένα οποιοδήποτε νόμισμα. Το βασικό στοιχείο ενός κρυπτονομίσματος είναι ότι στηρίζεται στις αρχές της κρυπτογραφίας (cryptography), μιας μεθόδου που δεν επιτρέπει σε τρίτα πρόσωπα να έχουν πρόσβαση στην πληροφορία, ενώ το μεγάλο ενδιαφέρον στη βασική του δομή είναι ότι δεν υπάρχει κάποια κεντρική αρχή που το ελέγχει. Τα κυρίαρχα νομίσματα, όπως το δολάριο και το ευρώ, ελέγχονται και καθορίζονται από κεντρικές αρχές, όπως η Κεντρική Τράπεζα, η εκάστοτε κυβέρνηση κ.λπ., ενώ το κρυπτονόμισμα λειτουργεί ως ένα αποκεντρωμένο σύστημα, δίχως τη χειραγώγηση των κεντρικών αρχών.
— Τι είναι το blockchain;
Οι δικτυωμένοι υπολογιστές συντηρούν μια ασφαλή, απαραβίαστη λογιστική καταγραφή των συναλλαγών που ονομάζεται blockchain. Το πρώτο κρυπτονόμισμα που το έκανε αυτό ήταν το Bitcoin. Με απλά λόγια, το κρυπτονόμισμα είναι μια μονάδα συναλλαγής και το blockchain μια λίστα των συναλλαγών μεταξύ ίσων. Το blockchain είναι η καταγραφή που έχει συμφωνηθεί απ’ όλους τους υπολογιστές στα δίκτυα ως η επίσημη καταγραφή των συναλλαγών. Είναι η θεμελιώδης τεχνολογία που κάνει όλα τα κρυπτονομίσματα δυνατά. Υπάρχει μεγάλη συζήτηση γι’ αυτό, αλλά όλα τα κρυπτονομίσματα χτίζονται πάνω στο blockchain. Δεν είναι όλα τα πρότζεκτ στο blockchain κρυπτονομίσματα. Υπάρχουν blockchains για εντοπισμό και ανίχνευση ταυτοτήτων και παραγωγή αγαθών, αλλά ακόμη κι αυτά πρέπει να χρησιμοποιήσουν κάποιου είδους token ως μια blockchain καταγραφή των συναλλαγών.
— Ποια ανάγκη κάλυψε το κρυπτονόμισμα;
Ήταν μια ιδέα του Σατόσι Νακαμότο, του υποτιθέμενου δημιουργού του Bitcoin, του πρώτου κρυπτονομίσματος που βασίζεται στην τεχνολογία blockchain, και ήρθε η στιγμή να υλοποιηθεί. Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που δουλεύουν αυτήν τη στιγμή στα ψηφιακά νομίσματα. Ο σκοπός του Νακαμότο ήταν να καλύψει την ανάγκη για έμπιστους μεσολαβητές και να σου δώσει τη δυνατότητα να κάνεις αξιόπιστες συναλλαγές χωρίς διπλές δαπάνες (σ.σ. η διπλή δαπάνη είναι ένα πιθανό ελάττωμα σε ένα σύστημα ψηφιακών χρημάτων, στο οποίο το ίδιο νόμισμα μπορεί να δαπανηθεί περισσότερες από μία φορές) ή αναστρέψιμες συναλλαγές (σ.σ. οι συναλλαγές με κρυπτονομίσματα είναι μη αναστρέψιμες, δηλαδή αν στείλουμε νομίσματα κάπου, η συναλλαγή δεν μπορεί να αναστραφεί).
— Πέρα από τρόπος για να πληρώνεις συναλλαγές, ποιες άλλες χρησιμότητες έχουν;
Τα κρυπτονομίσματα ή η τεχνολογία blockchain έχουν πολλές χρησιμότητες. Το Ethereum, για παράδειγμα, χρησιμοποιείται για να δημιουργεί και να εντοπίζει έξυπνες συμβάσεις που μπορούν να εκτελεστούν αυτομάτως, όταν ικανοποιηθούν προσυμφωνημένοι όροι. Είναι λίγο-πολύ όπως ένα αυτόματο μηχάνημα πώλησης, όπου η σύμβαση είναι να σου δίνει τα αγαθά με τα οποία είναι εφοδιασμένο όταν βάζεις τα χρήματά σου σε αυτό. Υπάρχουν πρότζεκτ που χρησιμοποιούν blockchain για να εντοπίσουν ταυτότητες, πρώτες ύλες και αγαθά από την πηγή μέχρι το τελικό προϊόν. Και τώρα έχουμε τα NFT, τα οποία είναι μοναδικά αντικείμενα στο blockchain και όχι όμοια και ανταλλάξιμα, όπως άλλα επενδυτικά αγαθά…συνέχεια