«Ξυλογέφυρο»: Σταυροδρόμι πολιτισμών

No 1. Το σταυροδρόμι στο «Ξυλογέφυρο» με τα τωρινά ευρήματα αρχαιολογικού ενδιαφέροντος

Η τοποθεσία «Ξυλογέφυρο» έχει πάρει το όνομα της πιθανά από την ύπαρξη παλιάς ξύλινης γέφυρας, που στις μέρες μας δεν υφίσταται, βρίσκεται στον ελαιώνα μεταξύ Παραλίου Άστρους και Άστρους, εδώ http://wikimapia.org/#lang=el&lat=37.412820&lon=22.741785&z=16 και σε απόσταση 2,9 χιλιόμετρα από το Παράλιο Άστρος -η διαδρομή εδώ με τη πρώτη επιλογή μέσω επαρχιακής οδού Τρίπολης – Παραλίου Άστρους-.

Η ιστορική ταυτότητα του «Ξυλογέφυρου» επανήλθε στο προσκήνιο από πρόσφατη αποκάλυψη τοίχου, που ήρθε στο φως από συνεργείο που τοποθετούσε αγωγό ύδρευσης (τα ευρήματα φωτ. 1-2-3-4).

Το σημείο είναι πάνω στο σταυροδρόμι (φωτ. 5): Α) Του παλιού δρόμου που ένωνε το Άστρος (φωτ. 6) και το Παράλιο Άστρος (φωτ. 7) και Β) Του παλιού δρόμου που ένωνε την Αργολίδα (από το «Παλιόχανο», φωτ. Νο 8) με την Κυνουρία και κατευθύνονταν προς Μελιγού – Λεωνίδιο (φωτ. Νο 9)

Στο παραπάνω σημαντικό σταυροδρόμι, είχε βρεθεί παλιότερα μία μαρμάρινη βάση κίονος* ρωμαϊκών χρόνων, και βρισκόταν εκεί έως το 1951. Επίσης υπήρχαν και αρχαίοι γωνιόλιθοι*.

Ο συνδυασμός όλων των παραπάνω ευρημάτων με: Α. Το πηγάδι του «Ομέρ Αγά», βλέπε εδώ https://astrosparalio.gr/2020/09/19/330/ και Β. Τους «Ληνούς», βλέπε εδώ https://astrosparalio.gr/2020/09/19/38/, κάνει το «Ξυλογέφυρο» σταυροδρόμι πολιτισμών, πάνω του περπάτησαν αρχαίοι και σύγχρονοι Έλληνες, Περιηγητές, Ρωμαίοι, Βυζαντινοί, Σλάβοι, Φράγκοι, Ενετοί, Τούρκοι και πειρατές – κουρσάροι (βλέπε εδώ https://astrosparalio.gr/2020/09/02/6525/)

*Πηγή: «ΑΡΧΑΙΑ ΚΥΝΟΥΡΙΑ-ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ-», του Παναγιώτη Φάκλαρη καθηγητή Αρχαιολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Νο 2. Τωρινό εύρημα αρχαιολογικού ενδιαφέροντος στο «Ξυλογέφυρο»

Νο 3. Τωρινό εύρημα αρχαιολογικού ενδιαφέροντος στο «Ξυλογέφυρο»

Νο 4. Τωρινό εύρημα αρχαιολογικού ενδιαφέροντος στο «Ξυλογέφυρο»

Νο 5. Η θέση του «Ξυλογέφυρου» πάνω στο δορυφορικό χάρτη

Νο 6. Ο δρόμος από το «Ξυλογέφυρο» προς Άστρος

Νο 7. Ο δρόμος από το «Ξυλογέφυρο» προς Παράλιο Άστρος

Νο 8. Ο δρόμος από το «Ξυλογέφυρο» προς «Παλιόχανο»

Νο 9. Ο δρόμος από το «Ξυλογέφυρο» προς Μελιγού – Λεωνίδιο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *