Πιερ Κιουρί

Σαν σήμερα στις 15 Μαΐου 1859 ήρθε στο κόσμο ο Πιερ Κιουρί (15 Μαΐου 1859 – 19 Απριλίου 1906) ήταν Γάλλος φυσικός ο οποίος ασχολήθηκε με την κρυσταλλογραφία, τον μαγνητισμό και την ραδιενέργεια. Το 1903 πήρε το Νόμπελ Φυσικής μαζί με την γυναίκα του Μαρία Κιουρί, και τον Ανρί Μπεκερέλ «για τις έρευνές τους πάνω στα φαινόμενα ακτινοβολίας που ανακάλυψε ο Ανρί Μπεκερέλ».

Τα πρώτα χρόνια

Ο Πιερ γεννήθηκε στο Παρίσι και εκπαιδεύτηκε από τον πατέρα του. Σε νεαρή ηλικία έδειξε ιδιαίτερη κλίση στα μαθηματικά και στην γεωμετρία. Στην ηλικία των 18 ετών είχε ήδη ολοκληρώσει σπουδές στο αντίστοιχο επίπεδο του πτυχίου. Δεν συνέχισε όμως αμέσως για το διδακτορικό εξαιτίας της έλλειψης χρημάτων.

Το 1880 μαζί με τον αδελφό του Ζακ έδειξε ότι μπορεί να παραχθεί ηλεκτρική τάση σε κρυστάλλους που τους ασκείται πίεση, ένα φαινόμενο που ονομάστηκε πιεζοηλεκτρικό. Σύντομα έδειξε και το αντίστροφο φαινόμενο το οποίο χρησιμοποιείται ευρέως πλέον στην σύγχρονη ηλεκτρονική τεχνολογία.

Έρευνα

Ο Πιερ Κιουρί έγινε διάσημος αρχικά για την έρευνά του πάνω στον μαγνητισμό. Μελέτησε τον παραμαγνητισμό, τον διαμαγνητισμό και τον σίδηρομαγνητισμό για την διδακτορική του θέση και ανακάλυψε την επίδραση της θερμοκρασία στον παραμαγνητισμό, διατυπώνοντας έναν σημαντικό νόμο που είναι γνωστός ως νόμος του Κιουρί. Η σταθερά που εισάγεται από αυτόν τον νόμο είναι επίσης γνωστής σταθερά του Κιουρί. Ανακάλυψε επίσης ότι τα σιδηρομαγνητικά υλικά έχουν μία κρίσιμη θερμοκρασία πάνω από την οποία χάνουν τις σιδηρομαγνητικές τους ιδιότητες και ονομάζεται σημείο Κιουρί.

Ο Κιουρί δούλεψε επίσης με την σύζυγό του Μαρία Κιουρί πάνω στην απομόνωση των στοιχείων Ράδιο και Πολώνιο. Αυτοί ήταν και οι πρώτοι που εισήγαγαν τον όρο ραδιενέργεια και από τους πρωτοπόρους στην μελέτη της. Ερεύνησαν επίσης τα είδη ακτινοβολίας που εκπέμπονται από ραδιενεργές ουσίες και τις χώρισαν σε ακτινοβολία α, β και γ. Η μονάδα μέτρησης ραδιενέργειας, το Κιουρί φέρει το όνομά τους.

Προσωπική ζωή

Ο Κιουρί παντρεύτηκε την Πολωνίδα φυσικό Μαρία Σκουοντόφσκα που έγινε γνωστή μετά τον γάμο της ως Μαρία Κιουρί. Τα παιδιά τους Ιρέν Ζολιό Κιουρί και Φρεντερίκ Ζολιό Κιουρί ακολούθησαν την ίδια καριέρα με τους γονείς τους και βραβεύτηκαν με Νόμπελ Χημείας το 1935 για την σύνθεση νέων ραδιενεργών στοιχείων. Η άλλη κόρη τους Εβ έγραψε μία βιογραφία για την μητέρα τους. Επίσης η εγγονή τους Ελέν έγινε πυρηνικός φυσικός και ο εγγονός τους Πιερ -Ζολιό βιοχημικός.

Ο Πιερ Κιουρί πέθανε τον Απρίλιο του 1906 χτυπημένος από μία άμαξα.