Γλυπτά του Παρθενώνα: Η UNESCO ανακοίνωσε συνομιλίες Αθήνας – Λονδίνου για την επιστροφή τους

Είναι πάγιο αίτημα της Eλλάδας από τη δεκαετία του 1980. Το είχε θέσει πρώτη από όλους η τότε υπουργός Πολιτισμού Μελίνα Μερκούρη.

Από τότε κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι. Η Αθήνα απέκτησε ένα από τα πιο όμορφα μουσεία στον κόσμο – το Μουσείο της Ακροπόλεως – προκειμένου να στεγάζει τις αρχαιότητες, ωστόσο το Λονδίνο αποφεύγει την συζήτηση.

Μιλάμε για την επιστροφή των μαρμάρων του Παρθενώνα.

Η νεότερη – και πολύ ελπιδοφόρα -εξέλιξη είναι ότι για πρώτη φορά Ελλάδα και Βρετανία ανταποκρίθηκαν στο αίτημα της Unesco να εντείνουν τις προσπάθειές τους έτσι ώστε να βρεθούν στο ίδιο τραπέζι και να συνομιλήσουν με θέμα την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Αθήνα.

Τον περασμένο Σεπτέμβριο ήταν όταν o Οργανισμός  ζήτησε από το Ηνωμένο Βασίλειο να επανεξετάσει την στάση του και να προσέλθει σε διάλογο με την Ελλάδα.

Υπενθυμίζεται ότι το θέμα τον θέσει όλοι οι Έλληνες πρωθυπουργοί στους Βρετανούς ομολόγους τους με τελευταίο τον Κυριάκο Μητσοτάκη στον Μπόρις Τζόνσον.

Στις 29 Απριλίου, ο υπουργός Πολιτισμού της Βρετανίας Στίβεν Πάρκινσον απέστειλε αίτημα στην Unesco να διοργανώσει συνάντηση με την Ελληνίδα υπουργό Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη.

Η κα Μενδώνη το αποδέχθηκε αμέσως και σύμφωνα πάντα με την UNESCO σύντομα θα ανακοινωθεί η ημερομηνία της συνάντησης και του διαλόγου

Η Μελίνα και τα Μάρμαρα

Η Μελίνα Μερκούρη, το 1986, ως υπουργός Πολιτισμού, πήγε στην Οξφόρδη να μιλήσει σε ένα debate για το ζήτημα των Γλυπτών του Παρθενώνα, που είχε κάνει σημαία της πολιτικής της.

Είχε προηγηθεί το 1982 η ομιλία της στο Μεξικό, στην αρμόδια επιτροπή της UNESCO, όπου και επισήμως άνοιξε το ζήτημα της διεκδίκησης σε διεθνές επίπεδο.

Όμως έχει ενδιαφέρον ότι αυτή τη φορά πήγε στην καρδιά του ζητήματος, στο Λονδίνο, στάθηκε στην Οξφόρδη ανάμεσα σε διανοούμενους και τους μελλοντικούς ηγέτες της χώρας και μίλησε με το γνωστό της πάθος, ζητώντας συγγνώμη για την προφορά της, λέγοντας ότι θυμίζει έναν εκφωνητή «που μιλάει σαν να ‘χει τα Ελγίνεια Μάρμαρα στο στόμα του».

Στο κοινό βρισκόταν, ως πρόεδρος μάλιστα της Oxford Union, που διοργάνωσε τη συζήτηση, και ο φοιτητής τότε, πρωθυπουργός σήμερα Μπόρις Τζόνσον.

«Υπάρχουν τα Μάρμαρα του Παρθενώνα. Δεν υπάρχουν Ελγίνεια Μάρμαρα. ‘όπως υπάρχει ο Δαβίδ του Michael Angelo, υπάρχει η Αφροδίτη του Da Vinci, υπάρχει ο Ερμής του Πραξιτέλη, υπάρχουν οι Ψαράδες στη θάλασσα του Turner, υπάρχει η Capella Sixtina. Δεν υπάρχουν Ελγίνεια Μάρμαρα» είχε αναφέρει, μεταξύ άλλων, τότε, η Μελίνα.

Πηγή: topontiki,gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *