1942, μεταστάσα

Η φωτογραφία απεικονίζει στιγμιότυπο από τη νεκρική πομπή της «..κεκοιμημένης δούλης του θεού..» Ειρήνης Σακελλαράκη, η οποία ήταν μητέρα των αδελφών Ηλία και Μιχάλη Σακελλαράκη. Οι συμμετέχοντες στο πένθος και φέρουν αρίθμηση, είναι οι εξής: 1. Παναγιώτης Λουμπαρδέας, πατέρας του Χαρούλη Λουμπαρδέα, 2. Μιχάλης Σακελλαράκης, 3. Ηλίας Σακελλαράκης, 4. Χριστίνα Σακελλαράκη (κόρη), 5. Γιώργος Βούλγαρης, 6. Μαρία Ιωαν. Κουτσογιάννη, 7. Πέτρος Κουτσογιάννης, 8. Γεωργία Καλλίτση, 9. Ηλίας Κων. Δασκολιάς και 10. Κωνσταντίνος Παν. Κουτσογιάννης.

Η εικόνα μας παρέχει τις εξής πληροφορίες:

  1. Είναι τραβηγμένη μπροστά από την είσοδο  του Ναού του Αγίου Βασιλείου.
  2. Είναι χρονολογημένη το 1942.
  3. Είχε τελειώσει η εξόδιος ακολουθία στον προαναφερόμενο Ναό και πριν οδεύσουν προς την «τελευταία κατοικία» της «πεφιλημένης νεκρής», είχαν σταθεί για την τελευταία αναμνηστική φωτογραφία της.
  4. Ήταν συνήθεια να φωτογραφίζονται άπαντες οι παρευρισκόμενοι μετά της ή του μεταστάντος, σε αυτές τις φωτογραφίες μπορούμε να εντοπίσουμε μεγάλο πλήθος συμπατριωτών μας.
  5. Οι ιερείς είναι άγνωστοι, στη διάρκεια του 1942 υπήρξε ολιγόμηνο «κενό εξουσίας!!» κατά την μετάβαση από τον Παπαγιώργη στον Παπάνθιμο, έτσι οι ιερείς της φωτογραφίας, πιθανότατα, ήταν προσωρινοί αναπληρωτές.

Πατήστε εδώ για να δείτε τη μεγέθυνση της φωτογραφίας.