Μπορούν τα φωτοβολταϊκά στην ταράτσα να παράγουν αρκετό ηλεκτρικό ρεύμα για να έχουμε αυτονομία;

Τα φωτοβολταϊκά είναι συστήματα που παράγουν ηλεκτρική ενέργεια εκμεταλλευόμενα την ηλιακή ενέργεια με τη βοήθεια της σύγχρονης τεχνολογίας.

Είναι αποδοτικά και λειτουργούν σε όλη τη διάρκεια του έτους, όποτε υπάρχει ήλιος, τροφοδοτώντας με ηλεκτρικό ρεύμα τις συσκευές του σπιτιού, είτε άμεσα είτε συσσωρεύοντας ενέργεια σε μπαταρίες για τις νυχτερινές ώρες και την περίοδο που δεν έχει ήλιο. Η Αθήνα έχει από τα υψηλότερα ποσοστά ηλιοφάνειας στην Ευρώπη, σχεδόν 2.800 ώρες ετησίως, κι αυτό την κάνει ιδανική πόλη για εκμετάλλευση της ηλιακής ενέργειας.

Υπάρχουν διάφορα πακέτα φωτοβολταϊκών σε στέγες, ανάλογα με τις ανάγκες κάθε σπιτιού και το αν επιθυμεί κάποιος να είναι εντελώς αυτόνομος ενεργειακά (να αποσυνδεθεί από το δίκτυο της ΔΕΗ και να καταργήσει τον μετρητή, αυτό που κάνουν τα αυτόνομα φωτοβολταϊκά για μόνιμη κατοικία) ή να παράγει με φωτοβολταϊκά ένα μέρος του ρεύματος που καταναλώνει ετησίως, μειώνοντας τον λογαριασμό του ρεύματος (net metering με φωτοβολταϊκά).

Το net metering με φωτοβολταϊκά σού δίνει τη δυνατότητα να παράγεις το δικό σου ρεύμα, το οποίο καταναλώνεις την ώρα που παράγεται, ενώ παράλληλα επιτρέπει στο δίκτυο να αποθηκεύει άμεσα την πράσινη ενέργεια που παράγει το φωτοβολταϊκό του σύστημα. Δηλαδή, εάν υπάρχει περίσσευμα, το δίνεις στη ΔΕΗ για να το πάρεις πίσω το βράδυ.

Για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε στέγες δεν υπάρχει επιχορήγηση. Το υπουργείο Ανάπτυξης έχει επιλέξει να επιδοτήσει την τιμή της παραγόμενης κιλοβατώρας και όχι την εγκατάσταση. Ωστόσο, η τιμή αυτή είναι πολύ ευνοϊκή, εάν συγκριθεί με της οικιακής κιλοβατώρας, που είναι 12 λεπτά.

Η ΔΕΗ-ΔΕΔΔΗΕ συμψηφίζει το ρεύμα που παράγουν τα φωτοβολταϊκά με το ρεύμα που καταναλώνει ο ιδιοκτήτης του φωτοβολταϊκού σε ετήσια βάση, μεταφέροντας τυχόν περίσσευμα ενέργειας στον λογαριασμό του επόμενου έτους. Κάθε τρία χρόνια γίνεται εκκαθάριση καταναλισκόμενης και παραγόμενης ενέργειας. Επιλέγοντας ένα σύστημα που σε ένα έτος παράγει ακριβώς όση ενέργεια (σε κιλοβατώρες-kWh) καταναλώνουμε σε αυτό το χρονικό διάστημα, μειώνουμε κατά πολύ τον λογαριασμό ρεύματος.

Η μέγιστη ισχύς που μπορεί να παράγει το φωτοβολταϊκό σύστημα σε 100 τ.μ. ταράτσας, ασκίαστα, είναι 10 KW. Ένα KW παράγει κατά μέσο όρο 1.300 κιλοβατώρες ετησίως. H μέση κατανάλωση ενός νοικοκυριού είναι 5.000-7.000 κιλοβατώρες ετησίως και κοστίζει 0,12 ευρώ η μία. Σε αυτήν τη περίπτωση η κατανάλωση αντιστοιχεί σε ενέργεια 5-7 KW.

Το κόστος εγκατάστασης ενός συστήματος φωτοβολταϊκών που να καλύπτει τις ανάγκες ενός σπιτιού κυμαίνεται από 6.000 μέχρι 35.000 ευρώ (περίπου 5.000 ευρώ ανά κιλοβατώρα), ανάλογα με το μέγεθος, την κατανάλωση ρεύματος και το ποσοστό της κατανάλωσης που επιθυμούμε να καλύψουν τα φωτοβολταϊκά. Με βάση την τιμή της παραγόμενης κιλοβατώρας, που έχει οριστεί στα 55 λεπτά, η απόσβεση υπολογίζεται σε περίπου πέντε χρόνια.

Για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε στέγες δεν υπάρχει επιχορήγηση. Το υπουργείο Ανάπτυξης έχει επιλέξει να επιδοτήσει την τιμή της παραγόμενης κιλοβατώρας και όχι την εγκατάσταση. Ωστόσο, η τιμή αυτή είναι πολύ ευνοϊκή, εάν συγκριθεί με της οικιακής κιλοβατώρας, που είναι 12 λεπτά.

Για τις πολυκατοικίες, δικαίωμα ένταξης στο πρόγραμμα έχουν οι κύριοι οριζόντιων ιδιοκτησιών που εκπροσωπούνται από τον διαχειριστή μετά από συμφωνία του συνόλου των ιδιοκτητών. Δικαίωμα έχει και ένας μεμονωμένος ιδιοκτήτης μετά από παραχώρηση χρήσης του κοινόχρηστου χώρου από τους υπολοίπους. Στην περίπτωση πολυκατοικιών όπου κύριος του συστήματος είναι η διαχείριση, το σύστημα συνδέεται με τον κοινόχρηστο μετρητή της ΔΕΗ, τα έσοδα εισπράττονται από τον διαχειριστή και κατανέμονται ανάλογα στους συνιδιοκτήτες.

Για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε στέγες δεν απαιτούνται άδειες ούτε έναρξη εργασιών στην εφορία. Είναι όμως απαραίτητη μια αίτηση για προσφορά σύνδεσης στη ΔΕΗ της περιοχής μας, η οποία είναι υποχρεωμένη να σας απαντήσει σε διάστημα 20 ημερών, αίτηση για έγκριση εργασιών μικρής κλίμακας στην αρμόδια πολεοδομία (που προσκομίζεται στη ΔΕΗ) και στο τέλος υπογραφή σύμβασης πώλησης της παραγόμενης ενέργειας στη Διεύθυνση Εμπορίας της ΔΕΗ.

Του M. Hulot

Πηγή: lifo.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *