Εντοπίστηκε «τέλεια» λίμνη

Η Αυστραλία φημίζεται για τις απέραντες εκτάσεις της που σε μερικές περιπτώσεις αγγίζουν τη παντελή έλλειψη ανθρώπινης δραστηριότητας. Έτσι ίσως είναι φυσικό που στην Αυστραλία μία ομάδα επιστημόνων εντόπισε μία λίμνη που είναι ανεπηρέαστη από οποιαδήποτε ανθρώπινη δραστηριότητα.

Την ανακάλυψη την έκαναν Αυστραλοί επιστήμονες από το πανεπιστήμιο της Αδελαΐδας στο νησί «North Stradbroke Island», ανοιχτά της περιοχής Κουίνσλαντ στο ανατολικό άκρο της Αυστραλίας.

Οι επιστήμονες αποκαλούν τη λίμνη «κλιματικό πρόσφυγα» και ισχυρίζονται πως έχει την ίδια χημική σύνθεση και βρίσκεται στην ίδια ακριβώς κατάσταση με αυτή που βρισκόταν πριν από 7,500 χρόνια.

Τονίζουν ότι αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα νερά της ξηραίνονται σε έναν κοντινό βάλτο και ανανεώνονται από τον υπόγειο υδροφόρο ορίζοντα κάθε 3,5 δεκαετίες.

Οι επιστήμονες επίσης προειδοποιούν ότι ακόμη και η πιο ασήμαντη λεπτομέρεια, όπως για παράδειγμα λίγο αντηλιακό στο σώμα ενός επισκέπτη, θα μπορούσε να αλλάξει τη χημική σύσταση της λίμνης.

Πηγή: ecotimes.gr