Η… κάθοδος των χελωνών

Μια αρχαία παράδοση τις θέλει να πηγαίνουν κάθε χρόνο σε παραλία της Κόστα Ρίκα
Είναι ένα από τα πιο εντυπωσιακά φαινόμενα της φύσης. Το να βλέπεις χιλιάδες χελώνες να βγαίνουν από τη θάλασσα και να καταλαμβάνουν παραλία της Κόστα Ρίκα είναι –αν μη τι άλλο- κάτι ξεχωριστό.
Οι συγκεκριμένες βγαίνουν κατά χιλιάδες μόνο μία φορά το χρόνο και κατευθύνονται στην παραλία Οστιονάλ της Κόστα Ρίκα. Πρόκειται για θαλάσσιες χελώνες Όλιβ Ρίντλεϊ (ή αλλιώς Ρίντλει του Ειρηνικού). Αυτό είναι το είδος τους και εμφανίζονται σε ζεστά και τροπικά κλίματα, γι’ αυτό και ζουν στον Ειρηνικό και τον Ινδικό ωκεανό.
Μερικές μέρες πριν τη νέα σελήνη αρχίζει η… κάθοδος των χελωνών. Είναι μια από τις μεγαλύτερες συγκεντρώσεις συγχρονισμένης ωοτοκίας στον κόσμο. Κάθε χελώνα θα αφήσει από 80 έως 100 αυγά σε μια ρηχή «φωλιά» πριν επιστρέψουν στον ωκεανό.
Περισσότερα από δέκα εκατομμύρια αυγά θα τοποθετηθούν στην παραλία, αλλά ένα μικρό μέρος από αυτά θα εκκολαφθεί και ακόμη λιγότερα από τα χελωνάκια που θα γεννηθούν θα καταφέρουν να φτάσουν στον ωκεανό. Γι’ αυτό και οι μαμάδες-χελώνες ψάχνουν τα πιο ασφαλή μέρη για να κρύψουν τα αυγά τους.
Πηγή: newsbeast.gr