Σαν σήμερα 13 Ιουλίου σφυρίζεται η σέντρα στο πρώτο Παγκόσμιο Κύπελλο της Ιστορίας

13 Ιουλίου 1930. Το πρώτο Παγκόσμιο Κύπελλο ποδοσφαίρου αρχίζει στο Μοντεβιδέο και το πρώτο γκολ στην Ιστορία της διοργάνωσης το πετυχαίνει ένας Γάλλος.

Ήταν 13 Ιουλίου του 1930, ημέρα Κυριακή. Ώρα 3:00 μετά το μεσημέρι ακριβώς, σφυρίχτηκε η σέντρα του πρώτου αγώνα Παγκοσμίου Κυπέλλου μπροστά σε ένα πλήθος που έφτανε τους 60.000 θεατές. Μεξικό και Γαλλία τέθηκαν στις διαταγές του ογκώδους αλλά εξαιρετικού ουρουγουανού διαιτητή Ντομίνγκο Λομπάρντι. Ύστερα από 10 λεπτά αγώνα, σε μία σύγκρουση με έναν αντίπαλο του, ο τερματοφύλακας των Γάλλων Αλέξις Τεπό δέχτηκε μία κλωτσιά στο στόμα και έπεσε στο έδαφος.

Αλλαγές εκείνα τα χρόνια δεν είχαν σκεφτεί. Ο Τεπό βγήκε υποβασταζόμενος και τη θέση του πήρε ο αριστερός μέσος Σαντρελί, που λίγο εξαιτίας της γενναιότητας που έδειξε, λίγο λόγω της ανικανότητας των μεξικανών επιθετικών τα κατάφερε άριστα!

Στο 12ο λεπτό ο Λισιέν Λοράν, αδερφός του τότε διάσημου Ζαν, πήρε μία μπαλιά από τον Πινέλ και αφού ελευθερώθηκε από το μαρκάρισμα του αμυντικού Mανουέλ Ρόχας νίκησε τον αντίπαλο τερματοφύλακα με δυνατό δεξί σουτ. Αυτό ήταν το πρώτο γκολ στην ιστορία των Μουντιάλ. Το πρώτο Παγκόσμιο Κύπελλο χαρακτηρίστηκε από την απουσία των καλύτερων εθνικών ομάδων της Ευρώπης. Αν για τις τέσσερις βρετανικές ομάδες (Αγγλία, Σκωτία,, Ουαλία και Βόρεια Ιρλανδία) η άρνηση οφειλόταν στην αυτοεξορία τους από τη FIFA για τη διαμάχη στο πρόβλημά επαγγελματισμός – ερασιτεχνισμός, για τις υπόλοιπες το «όχι» ήρθε κυρίως λόγω της απόστασης και φυσικά των εξόδων και του υπερβολικού χρόνου που απαιτούσε το πέρασμα του Ατλαντικού. Ιταλία, Αυστρία, Τσεχοσλοβακία, Ελβετία, Ουγγαρία, Ισπανία και Γερμανία έμειναν στο σπίτι τους αφαιρώντας από τη διοργάνωση λάμψη αξιόμαχων πρωταγωνιστών. Να πούμε ότι, η μετάβαση στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού στην αρχή της δεκαετίας του ‘30 γινόταν μόνο δια θαλάσσης. Ένα τέτοιο ταξίδι σήμαινε ότι θα έμενε κάποιος μακριά από το σπίτι του τουλάχιστον για 6 εβδομάδες, υπολογίζοντας την παραμονή και την επιστροφή στην Ευρώπη. Το 1929, στις 18 Μαΐου, η επιτροπή της FIFA είχε συνεδριάσει στη Βαρκελώνη και είχε αποφασίσει να διοργανωθεί το πρώτο Παγκόσμιο Κύπελλο στη μικρή αλλά περήφανη χώρα της Νότιας Αμερικής Ουρουγουάη.

Οι λόγοι για αυτή την επιλογή στον αθλητικό τομέα ήταν, ότι η νοτιοαμερικανική χώρα διέθετε τίτλους που δεν συναντούσες αλλού, έχοντας κατακτήσει χρυσό μετάλλιο στις δύο τελευταίες διοργανώσεις των Ολυμπιακών Αγώνων. Επίσης την ίδια χρονιά η Ουρουγουάη θα γιόρταζε τα 100 χρόνια από την εγκαθίδρυση της δημοκρατίας. Να πούμε ότι η Ουρουγουάη κατέκτησε το πρώτο Παγκόσμιο Κύπελλο νικώντας την Αργεντινή στις 30 Ιουλίου 4-2.

Πηγή: ethnos.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *