Ηλιακή καταιγίδα θα χτυπήσει αύριο τη Γη – Πρέπει να ανησυχούμε;

Ηλιακή καταιγίδα θα χτυπήσει αύριο, Τρίτη, 19 Ιουλίου τη Γη.

Η ηλιακή καταιγίδα θα είναι αποτέλεσμα της τεράστιας ηλιακής έκλαμψης που έχει ξεσπάσει η οποία θα μπορούσε και να οδηγήσει σε ραδιοφωνικές διακοπές σε πολλά μέρη του κόσμου. Τούς τελευταίους μήνες, όλα δείχνουν ότι η ηλιακή δραστηριότητα διανύει μία πολυάσχολη περίοδο, καθώς, τον περασμένο Μάρτιο, είχαμε ξεχωριστές γεωμαγνητικές καταιγίδες που χτύπησαν τη Γη, ενώ, νωρίτερα αυτό τον μήνα, συνέβη μία γεωμαγνητική καταιγίδα κατηγορίας G1. Το τελευταίο περιστατικό δημιούργησε ένα εντυπωσιακό σέλας πάνω από τον Καναδά.

Όπως αναφέρθηκε την Παρασκευή, μια τεράστια ηλιακή έκλαμψη είχε ξεσπάσει από τον Ήλιο, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε ραδιοφωνικές διακοπές σε πολλά μέρη του κόσμου. Το «άμεσο χτύπημα» από την ηλιακή καταιγίδα, η οποία θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη, προέβλεψε και η Δρ. Τάμιθα Σκοφ, η οποία και μοιαράστηκε, στα social media τα νέα, μαζί με ένα βίντεο από τη NASA. Η ίδια είναι ερευνήτρια στο ομοσπονδιακά χρηματοδοτούμενο Aeospace Corporation και βραβευμένη εκπαιδευτικός επιστήμης.

«Άμεσο χτύπημα. Ένα νήμα που μοιάζει με φίδι και εκτοξεύτηκε από μία μεγάλη ηλιακή καταιγίδα, έχει κατεύθυνση προς της Γη. Το μοντέλο της NASA προβλέπει πρόσκρουση στις 19 Ιουλίου. Θα μπορούσε να υπάρξει διαταραχή στο GPS και το ερασιτεχνικό ραδιόφωνο. «Το μακρύ νήμα που μοιάζει με φίδι, έκανε σβούρα από τον Ήλιο σε ένα εκπληκτικό μπαλέτο», έγραψε η ίδια και εξήγησε ότι «ο μαγνητικός προσανατολισμός αυτής της ηλιακής καταιγίδας που κατευθύνεται από τη Γη θα είναι δύσκολο να προβλεφθεί. Συνθήκες επιπέδου G2 (ενδεχομένως G3) μπορεί να εμφανιστούν αν το μαγνητικό πεδίο αυτής της καταιγίδας είναι προσανατολισμένο προς τα νότια».

Υπάρχει λόγος ανησυχίας;

Τέτοιου είδους περιστατικά αναμένεται να αυξηθούν, αφού ο Ήλιος βρίσκεται στην ενεργή φάση του 11ετούς ηλιακού κύκλου του. Αυτά τα περιστατικά μπορούν να προκαλέσουν σημαντικές διακοπές ρεύματος στα συστήματα πλοήγησης GPS, οι οποίες θα μπορούσαν να καταλήξουν να διαταράξουν τα ταξίδια μικρών αεροσκαφών και πλοίων. Πέραν αυτού, όμως, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για την ηλιακή καταιγίδα.

Πηγή: ethnos.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *