Ο αρχαιολογικός πλούτος μας παραμένει αναξιοποίητος

(Φωτ. αρχείου, το «Παλιόχανο» στη παραλία των Κάτω Βερβένων)

Αν οι δήμαρχοι (τέως και νυν) δεν ήταν απασχολημένοι με «αλλότρια», θα κάθονταν σε ένα τραπέζι και θα αναζητούσαν πόρους για την ανάδειξη των μνημείων και των αρχαιολογικών χώρων της Βόρειας Κυνουρίας.

Δυστυχώς όμως για τη Βόρεια Κυνουρία η ανάδειξη των μνημείων δεν προσφέρει ψήφους στους τοπικούς άρχοντες, γιατί απαιτεί μακροχρόνιες εργασίες που ξεπερνούν τα χρονικά όρια μιας αυτοδιοικητικής θητείας. Επίσης στις εργασίες αναστήλωσης και προβολής, κυρίαρχο ρόλο έχει η επιστημονική κοινότητα και άρα ο ρόλος των τοπικών αρχόντων περιορίζεται σημαντικά και σε καμία περίπτωση δεν είναι πρωταγωνιστικός, όπως επιθυμούν οι διαχειριστές της καθημερινής μιζέριας. Μόνο μέσα σε αυτό το ψηφοθηρικό πλαίσιο γίνεται κατανοητή η ιεράρχηση των αναγκών από τους τοπικούς άρχοντες, που αγνοεί επιδεικτικά τον αρχαιολογικό πλούτο της Βόρειας Κυνουρίας..

Σε μια κανονική χώρα οι άρχοντες θα είχαν αναδείξει πρώτα από όλα το αρχαιολογικό παρελθόν της περιοχής χρηματοδοτώντας τόσο ανασκαφές σε γνωστούς οικισμούς όσο και αναστηλώσεις. Στην ίδια κανονική χώρα οι τοπικοί άρχοντες θα διευκόλυναν με γενναίες χρηματοδοτήσεις.. Δυστυχώς όμως οι τοπικοί άρχοντες δεν μπορούν ούτε καν να συντηρήσουν τα νεότερα κάστρα, διότι έχουν το μυαλό τους την επανεκλογή τους και στα λογής «πανηγύρια».

(Φωτ. αρχείου, οι «Πόρτες» στην ομώνυμη παραλία της Μελιγούς)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *