Νόμπελ μητρότητας παίρνουν τα χταπόδια

To εικονιζόμενο G.boreopacifica με τα αυγά του τα οποία προσέχει για πολλά έτη

Μια όχι απλά εκπληκτική αλλά κυριολεκτικά απίστευτη ανακάλυψη έκαναν ερευνητές στις ΗΠΑ. Διαπίστωσαν ότι τα θηλυκά ενός είδους χταποδιού που ζει σε μεγάλα βάθη αφού γεννήσουν τα αυγά τους κάθονται κοντά τους και τα προστατεύουν για διάστημα περίπου 4 ½ ετών χωρίς μάλιστα σε αυτό το διάστημα να τρέφονται!

Η ανακάλυψη

Ερευνητές του Ερευνητικού Ινστιτούτου Monterey Bay Aquarium χρησιμοποιούσαν ένα ρομποτικό υποβρύχιο για να εξερευνήσουν τον υποθαλάσσιο κόσμο στα ανοικτά των ακτών της Καλιφόρνια. Κάποια στιγμή το υποβρύχιο εντόπισε σε βάθος 1.6 χλμ ένα χταπόδι. Το χταπόδι ανήκε στο είδος Graneledone boreopacifica και όπως αποδείχτηκε από την παρακολούθηση του είχε γεννήσει 160 ημιδιάφανα αυγά και καθόταν εκεί μαζί τους.

Η παρακολούθηση

Η συμπεριφορά του χταποδιού κέντρισε το ενδιαφέρον τον ερευνητών που αποφάσισαν να το παρακολουθήσουν. Ετσι για τους επόμενους 53 μήνες πραγματοποίησαν 18 καταδύσεις συλλέγοντας στοιχεία για το χταπόδι που παρέμενε πεισματικά στη ίδια θέση. Οι ερευνητές είδαν ότι το χταπόδι προστάτευε τα αυγά τόσο από όποιον τα πλησίαζε όσο και από σκουπίδια ή άλλα αντικείμενα που θα μπορούσαν να προκαλέσουν κάποια ζημιά σε αυτά. Μάλιστα όπως αναφέρουν οι ερευνητές σε όλο αυτό το διάστημα το θηλυκό είχε αποκλειστικά στραμμένη την προσοχή του στα αυγά και δεν ασχολούνταν καθόλου με τη διατροφή του.

Οι ερευνητές είδαν ότι το θηλυκό όχι μόνο δεν άφηνε στιγμή το πόστο της για να αναζητήσει τροφή αλλά δεν έκανε καν προσπάθεια να αρπάξει κάποιο θήραμα (καβούρια, γαρίδες κ.α) που περνούσαν από μπροστά του. Ετσι όπως υποστηρίζουν μέχρι να κάνουν την εμφάνιση τους τα χταποδάκια η μητέρα τους δεν είχε τραφεί καθόλου!

Το θηλυκό που παρακολουθούσαν οι ερευνητές μετά από κάποιο διάστημα είχε αδυνατίσει αρκετά ενώ είχε αλλάξει και το χρώμα του φαινόμενα που συνδέονται με την παρατεταμένη ασιτία. «Είναι το μεγαλύτερο διάστημα επώασης που γνωρίζουμε στο ζωικό βασίλειο. Είναι ασυνήθιστο, είναι καταπληκτικό. Ακόμη είμαστε έκπληκτοι με αυτό που είδαμε» αναφέρει ο Μπρους Ρόμπινσον, μέλος της ερευνητικής ομάδας που δημοσιεύει την ανακάλυψη στην επιθεώρηση «PLoS ONE».

Ισως θα πρέπει οι επιστήμονες να μελετήσουν το συγκεκριμένο είδος για να ανακαλύψουν τον μηχανισμό που το διατηρεί εν ζωή για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς να τρέφεται. Τα ευρήματα θα είναι αναμφισβήτητα πολύτιμα σε πολλούς τομείς της επιστημονικής έρευνας.

ΘΟΔΩΡΗΣ ΛΑΪΝΑΣ

Πηγή: tovima.gr