Θερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες 1936

Σαν σήμερα την 1 Αυγούστου 1936 αρχίζουν οι Αγώνες της 11ης Ολυμπιάδας, κοινώς γνωστοί ως Θερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες 1936 διοργανώθηκαν στο Βερολίνο (Γερμανία) από την 1 Αυγούστου έως τις 16 Αυγούστου 1936. Η συμμετοχή 49 εθνών και 3961 αθλητών στους αγώνες του Βερολίνου αποτέλεσε νέο ρεκόρ συμμετοχής.

Ενημέρωση

Η αντισημιτική κυβέρνηση του εθνοσοσιαλιστικού κόμματος εκμεταλλεύτηκε το γεγονός για να βελτιώσει την εικόνα της Γερμανίας στο εξωτερικό και να αποσπάσει την προσοχή από τις προθέσεις του. Για πρώτη φορά οργανώθηκε η αφή της Ολυμπιακής Φλόγας στην Ολυμπία και η λαμπαδηδρομία και για πρώτη φορά έγινε μετάδοση των αθλητικών γεγονότων μέσω τηλεόρασης. Μέχρι σήμερα το ρεπορτάζ Ολυμπία (φιλμ 1938) τις σκηνοθέτιδος Λένι Ρίφενσταλ (Leni Riefenstahl) θεωρείται δείγμα αθλητικής προβολής, αλλά, παράλληλα, και προπαγάνδας.

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες που έγιναν στο Βερολίνο το 1936 αποτελούν ορόσημο στην ιστορία του θεσμού. Το ναζιστικό κόμμα, αλλά και ο Χίτλερ αυτοπροσώπως, προετοίμασε τους Αγώνες όσο το δυνατόν καλύτερα, ενώ η συμμετοχή υπήρξε πρωτοφανής. Εντύπωση προκαλεί επίσης ο ναζιστικός χαιρετισμός του πλήθους από τις κερκίδες και από τις αντιπροσωπείες των χωρών που παρελαύνουν στην τελετή έναρξης των Αγώνων – τον ίδιο χαιρετισμό αποδίδει προς την πλευρά των επισήμων και του Χίτλερ και η ελληνική αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον Σπύρο Λούη. Τον χαιρετισμό ανταποδίδει ο ίδιος ο Χίτλερ και αμέσως μετά ελευθερώνονται χιλιάδες περιστέρια, καθόσον οι Αγώνες έχουν αφιερωθεί στην υπόθεση της ειρήνης.

Από την άλλη πλευρά, πρώτη φορά στην ιστορία των σύγχρονων Ολυμπιάδων πραγματοποιείται στην Ολυμπία ειδική τελετή με την αφή της φλόγας, μια ιδέα του Carl Diem, προέδρου της Γερμανικής Ολυμπιακής Επιτροπής. Η φλόγα θα μεταφερθεί από 3.074 δρομείς στο Βερολίνο. Της ομάδας των κοριτσιών στην τελετή της Αφής ηγούνται η Ραλλού Μάνου και η Αλέκα Κατσέλη. Ενώ μεγάλα τμήματα της διαδρομής με τη μεταφορά της φλόγας κινηματογραφούνται.

Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Βερολίνου, το 1936, η ελληνική αποστολή αποτελούνταν από 58 άτομα. Αν και η προπόνηση των αθλητών είχε βελτιωθεί, όμως σε κανένα σημείο δεν μπορούσαν να ανταγωνισθούν το επίπεδο των Γερμανών και των Αμερικανών, οι οποίοι μονοπώλησαν την κατάκτηση των πρώτων θέσεων. Παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν διεκδικούσε διακρίσεις, η προσπάθειά των Ελλήνων αθλητών υπήρξε αξιόλογη.

Γνωστοί Αθλητές

Ο μεγάλος νικητής του αγώνων ήταν ο Τζέσε Όουενς, ο οποίος κέρδισε τέσσερα χρυσά μετάλλια. Επιτυχέστερος των Γερμανών αθλητών ήταν ο Κόνραντ Φρέυ με τρία χρυσά, ένα αργυρό και δύο χάλκινα μετάλλια. Ο Σον Κη-Τσονκ ήταν ο πρώτος Κορεάτης ολυμπιονίκης που κέρδισε το χρυσό μετάλλιο στον μαραθώνιο ως μέλος της ιαπωνικής αντιπροσωπείας.