1938, Λιώνουν τα νιάτα μας στη βιοπάλη

Φωτ. αρχείο Παναγιώτη Ράλλιου

Η φωτογραφία απεικονίζει εργαζόμενους σε νταμάρι (λατομείο), οι αναγνωρισθέντες είναι από αριστερά προς τα δεξιά, οι εξής: 1. Σπύρος Αντ. Σιαβελής, 2. Πέτρος Κουτσογιάννης, 4. Γιάννης Καραμπάτσος.

Η εικόνα μας παρέχει τις εξής πληροφορίες:

  1. Είναι τραβηγμένη εκεί που είναι το σημερινό Ανοιχτό Θέατρο Παραλίου Άστρους, την εποχή της φωτογραφίας ήταν λατομείο από όπου έβγαζαν πέτρες για την κατασκευή του Παλιού λιμανιού.
  2. Είναι χρονολογημένη το 1938.
  3. Οι εικονιζόμενοι δούλευαν σε «πρωτόγονο» ξύλινο γερανό, με τον οποίο φόρτωναν τις πέτρες από τον εκβραχισμό του νταμαριού σε βαγονέτα για να τις μεταφέρουν στο σημείο όπου, ανάλογα με την πρόοδο των εργασιών, «έκτιζαν» το  Παλιό λιμάνι, το οποίο βρίσκονταν προς το τέλος της δεύτερης περιόδου κατασκευής του.
  4. Δείτε εδώ ένα από τα προαναφερόμενα βαγονέτα, το οποίο «αλιεύτηκε» το 2014 κατά την εκβάθυνση της λιμενολεκάνης.
  5. Απασχολούνταν μια «πολυεθνική!» εργαζομένων, πχ ο εκβραχισμός γίνονταν με φουρνέλα, την δουλειά την είχαν αναλάβει δυναμιτιστές προερχόμενοι από τα Λιόσια, οι οποίοι εκείνη την εποχή είχαν την πρωτοκαθεδρία στην τεχνογνωσία περί τα εκρηκτικά.
  6. Τα μέτρα ασφαλείας ήταν ανύπαρκτα και τα εργατικά ατυχήματα ήταν στην ημερήσια διάταξη. Ο εικονιζόμενος Πέτρος Κουτσογιάννης σώθηκε ως εκ θαύματος, όταν τον κτύπησε το βαγόνι που μετέφερε τις πέτρες και τον πέταξε στη θάλασσα, ανασύρθηκε ημιθανής και αιμόφυρτος από συναδέλφους του, χωρίς ευτυχώς να έχει υποστεί ανεπανόρθωτες βλάβες.

Πατήστε εδώ για να δείτε τη μεγέθυνση της φωτογραφίας.

*Λιώνουν τα νιάτα μας