Το θαλασσινό αλάτι συνήθως περιέχει πλαστικό

Κινέζοι ερευνητές ανέλυσαν 15 μάρκες κοινού επιτραπέζιου αλατιού από σούπερ μάρκετ σε ολόκληρη την Κίνα, και ανάμεσα στους κόκκους του καρυκεύματος ανακάλυψαν μικροσωματίδια πλαστικού τερεφθαλικού πολυαιθυλενίου, που περιέχεται στο κοινό μπουκάλι νερού, καθώς και πολυαιθυλένιο, σελοφάν, και μια μεγάλη ποικιλία από άλλες πλαστικές ύλες.

Το υψηλότερο επίπεδο της πλαστικής μόλυνσης βρέθηκε σε αλάτι που προήλθε από τον ωκεανό. Οι ερευνητές μέτρησαν σε αυτό περισσότερα από 2.500 σωματίδια πλαστικού ανά κιλό θαλασσινού αλατιού. Η ομάδα, με επικεφαλής τον Χουαχόνγκ Σι του Πανεπιστημίου Νόρμαλ της Ανατολικής Κίνας ανακάλυψε επίσης μικροσκοπικά σωματίδια από πλαστικό σε αλάτι που προήλθε από λίμνες αλμυρού νερού, υφάλμυρα πηγάδια και αλατωρυχεία, αν και σε χαμηλότερα επίπεδα, μεταξύ 30 και 1600 σωματιδίων ανά κιλό.

Η παρουσία μικροσωματιδίων πλαστικού είναι επιβλαβής γιατί τα σωματίδια απορροφούν μέσα στο νερό ρύπους που προκαλούν καρκίνο και ενδοκρινικές διαταραχές, οι οποίοι στη συνέχεια καταλήγουν στον οργανισμό μας.

Αυτή η μελέτη εξέτασε συγκεκριμένα το αλάτι που πωλείται στις κινεζικές αγορές, αλλά είναι εξίσου πιθανό ότι το αλάτι που πωλείται σε άλλες περιοχές είναι και αυτό μολυσμένο με μικροπλαστικά, όπως εκτιμούν οι ερευνητές.

Σύμφωνα με την ερευνητική ομάδα, εάν ένα άτομο στην Κίνα κατανάλωνε τη μέγιστη δόση θαλασσινού αλατιού που συνιστάται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, τότε θα κατέληγαν στον οργανισμό του περίπου 1.000 πλαστικά μικροσωματίδια ετησίως. Αυτή η ποσότητα εξακολουθεί να είναι μικρότερη από τα εκτιμώμενα 11.000 σωματίδια μικροπλαστικών που προσλαμβάνονται κάθε χρόνο στην Ευρώπη από τους καταναλωτές οστρακοειδών, τα οποία έχουν μολυνθεί από μικροσκοπικά κομμάτια θαλάσσιας ρύπανσης, σύμφωνα με έκθεση του 2014.

Πηγή: naftemporiki.gr