1952, προετοιμασία γάμου (πλύσιμο προικιών)

Η φωτογραφία απεικονίζει θήλεα κατά το πλείστον, να πλένουν τα προικιά της υποψήφιας νύφης Αλεξάνδρας Κουτσογιάννη (μετέπειτα Καλλιάνου) και οι οποίες είναι από αριστερά προς τα δεξιά: 1. Ελένη Νικήτα, 2. Γεωργία Κουτσογιάννη, 4. Βασιλική Σκαρμούτσου, 7. Ντίνα Ιατρίδη, 8. Βασιλική Ιατρίδη, 9. Αλεξάνδρα Κουτσογιάννη-Καλλιάνου, 10. Μαρία Κουτσογιάννη (μάννα της νύφης) και 11. Κούλα Ιατρίδη.

Η φωτογραφία μας λέει πολλά και ενδιαφέροντα:

1.      Η φωτογραφία τραβήχτηκε στο κτιριακό  κενό  που υπήρχε τότε, σήμερα υπάρχει οικοδομή ιδιοκτησίας Καπετάνου (ψητοπωλείο Μουτζούρη).

2.      Πίσω από τις εικονιζόμενες βλέπομε τη μάντρα του Βλαχάκη, η οποία υπάρχει και σήμερα (με άλλο ιδιοκτησιακό καθεστώς) απέναντι από το σημερινό ξενοδοχείο Αλέξανδρος.

3.      Τα σπίτια που βλέπουμε πίσω στο φόντο -στα αλώνια- είναι: το αριστερό ιδιοκτησίας Μαγκλή και το δεξί ιδιοκτησίας Σταύρου Δουζένη (σήμερα με άλλον ιδιοκτήτη).

4.      Οι σκάφες πλυσίματος ήταν ξύλινες και μία μεταλλική, για την τότε εποχή προηγμένης τεχνολογίας, τοποθετημένες πάνω σε βαρέλια και κασόνια. Το πλύσιμο γίνονταν στο χέρι με απορρυπαντικά: την αλισίβα και το χειροποίητο σαπούνι φτιαγμένο στα σπίτια με βασικό συστατικό ελαιόλαδο, η αλισίβα έπαιζε το ρόλο του λευκαντικού καθώς τα προικιά κατά κύριο λόγο ήταν ασπρόρουχα.

5.      Οι κυρίες που πλένουν ήταν του στενού συγγενικού περιβάλλοντος (πρώτες ξαδέλφες), με το καλάθι έτοιμο μπροστά τους για να απλώσουν την μπουγάδα, πάντα το πλύσιμο γίνονταν φανερά προς επίδειξη του ρουχισμού που συνέθετε τη προίκα, γιατί υπήρχαν και τότε κακόβουλες και κακόβουλοι.

6.      Η νύφη είναι χαμογελαστή, αυτό σήμαινε ότι ο γαμπρός (εκ Τολού ορμώμενος) ήταν της αρεσκείας της, γιατί εκείνη την εποχή υπήρχαν πολλές περιπτώσεις που πάντρευαν και με το ζόρι!!!!(βλέπε παλιές αξέχαστες ελληνικές ταινίες).

7.      Η μητέρα της Μαρία είχε τον τότε φούρνο του χωριού, εκεί που είναι σήμερα η γωνία (φαστ-φουντ) απέναντι από το ξενοδοχείο Astros Beach επί της οδού Ζαφειρόπουλου, επίσης ήταν η επίσημη μαία (μαμή)  του χωριού, πόσες και πόσες δεν ξεγέννησε και πόσες και πόσοι δεν είναι σήμερα στη ζωή από τα χέρια της.

Πατήστε εδώ για να δείτε τη μεγέθυνση της φωτογραφίας.