1933, Ενδεικτικόν Δημοτικού Σχολείου

Πρόκειται για Ενδεικτικό του Δημοτικού Σχολείου Αγίου Νικολάου (Καστρί).

Τo έντυπο μας παρέχει τις εξής πληροφορίες:

1.      Είναι ενδεικτικό μαθήτριας της πρώτης τάξης Δημοτικού Σχολείου.

2.      Είναι χρονολογημένο στις 19 Ιουνίου 1933.

3.      Η προαναφερόμενη, κάτοικος Παραλίου Άστρους, μετέβαινε στο Καστρί (διπλοκάτοικος) την άνοιξη για να αποφύγει την ελονοσία, η οποία ήταν η «μάστιγα του θεού» στο τόπο και προέρχονταν κατά κύριο λόγο από τον Μουστό.

4.      Το έντυπο φέρει στη κορυφή τον τίτλο «Ελληνική Δημοκρατία», αβασίλευτη εκείνη την εποχή, το δε οξύμωρο ήταν με Πρωθυπουργό τον Παναγή Τσαλδάρη.

5.      Διευθύντρια του Σχολείου ήταν η Βασιλική Λογδοπούλου, η γυναικεία παρουσία σε «πόστο», σε ανδροκρατούμενη περίοδο, οφείλονταν στην λειψανδρία δασκάλων που υπήρχε, εκείνη την εποχή, λόγω της Μικρασιατικής καταστροφής.

6.      Η καταγραφή «..έχει δε δαμαλισθή..» (δαμαλισμός), αναφέρεται στο εμβόλιο της ευλογιάς, το οποίο ήταν ανακάλυψη του  Έντουαρντ Τζέννερ. Η ευλογιά, τότε, ήταν αιτία θανάτου εκατομμυρίων ανθρώπων, γι’ αυτό και η σπουδαιότητα, της σχετικής καταχώρησης, πάνω στο έντυπο.

7.      Σύμφωνα με μαρτυρίες το εν λόγω Σχολείο, εκείνη την περίοδο, είχε πάνω από 150 παιδιά!! Η ερήμωση του Καστριού και του σχολείου του φαίνεται στα παρακάτω στατιστικά στοιχεία: Tο 1971 είχε 91 μαθητές και σήμερα λειτουργεί μόνο!! με 5 μαθητές, επίσης στον ίδιο χώρο συστεγάζεται και το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Καστρίου.

8.      Το χαρτόσημο που είχε επικολληθεί ήταν αξίας 2 δραχμών, τότε, οι οποίες ισούταν* με 306 σημερινές (κατ’ αναλογίαν), ποσό αξιόλογο για την εποχή του.

9.      Το Ενδεικτικό ήταν «προϊόν» του Εκδοτικού Οίκου Πέτρου Δημητράκου Α.Ε.

*Η ισοτιμία τον Ιούνιο του 1933 ήταν 1 χρυσή λίρα = 862, 1 δραχμές, η σημερινή ισοτιμία είναι 1 χρυσή λίρα (τιμή αγοράς) = 386 ευρώ, ήτοι το 1933 -υπόθεση εργασίας- η 1 δραχμή ισούταν με 0,32 ευρώ (386/862,1)  = 0,45 χ 340,75 = 153 σημερινές  δραχμές (κατ’ αναλογίαν).