(Φωτ. αρχείου)
Ο 16XΡΟΝΟΣ ΡΟΜ Κώστας Φραγκούλης παλεύει για τη ζωή του μετά τη σφαίρα που δέχτηκε στο κεφάλι από τον αστυνομικό της ομάδας ΔΙΑΣ. Για τους εκπροσώπους των Ρομά το τραγικό περιστατικό αποτελεί ένα επαναλαμβανόμενο δολοφονικό μοτίβο «όσο οι αστυνομικοί που στοχεύουν ανήλικους από περιθωριοποιημένες ομάδες παραμένουν ατιμώρητοι».
«Δεν στοχεύεις να σκοτώσεις ένα παιδάκι για 20 ευρώ. Η ζωή του κρέμεται από μία κλωστή. H αντίδραση των αστυνομικών είχε ρατσιστικά κίνητρα» είπε στην Lifo o Παναγιώτης Σαμπάνης, μέλος της Πανελλαδικής συνομοσπονδίας «Ελλάν Πασέ» από τη Θεσσαλονίκη, πριν λίγη ώρα που βρισκόταν στα δικαστήρια, όπου η κατάσταση παραμένει τεταμένη. Την ώρα που μας μιλούσε, ο πατέρας του παιδιού σύρονταν από τα ΜΑΤ και συλλαμβάνονταν έξω από τα δικαστήρια επειδή διαμαρτυρόταν για τον βαρύτατο τραυματισμό του παιδιού του.
Τα μέλη της «Ελλάν Πασσέ» που μίλησαν στην Lifo, ανέφεραν ότι η συστηματικότητα των περιστατικών αστυνομικής βίας με θύματα νεαρά άτομα της Ρομά κοινότητας καθιστά πλέον προφανές ότι δεν μιλάμε για μεμονωμένα περιστατικά, αλλά για συστημικό πρόβλημα αυθαίρετης αστυνομικής βίας η οποία πλήττει ιδιαίτερα τους πιο ευάλωτους.
«Ήξεραν ποιόν κυνηγούσαν και γιατί» αναφέρει ο Παναγιώτης Σαμπάνης. «Ήξεραν ότι είναι ένας νεαρός Ρομά, πατέρας ενός κοριτσιού 1,5 ετών, που δεν είχε να πληρώσει τη βενζίνη. Ζητάμε τη βοήθεια και των δημοσιογράφων για να πάψουν να συμβαίνουν αυτά τα περιστατικά στα παιδιά μας. Έχουμε Δημοκρατία. Οι ζωές των παιδιών αυτών δεν αξίζουν λιγότερο. Θα μπορούσαν να πάρουν το νούμερο των πινακίδων και στη συνέχεια να τον συλλάβουν» υποστηρίζει.
Από το πρωί της Τρίτης, η ατμόσφαιρα στην περιοχή των δικαστηρίων είναι εκρηκτική. Ρομά διαμαρτύρονται για το νέο περιστατικό ακραίας αστυνομικής βίας, ένα χρόνο μετά μετά τη δολοφονία του 18χρονου Νίκου Σαμπάνη από αστυνομικά πυρά στο Πέραμα.
«Το είχαμε πει και πέρσι τον Νοέμβριο, μετά τη δολοφονία του Νίκου Σαμπάνη ότι θα πρέπει να περιμένουμε κι άλλα παρόμοια περιστατικά που θα καταλήξουν σε δολοφονίες. Και είχαμε δίκιο«, μας λέει η δικηγόρος Αλεξάνδρα Καραγιάννη Σαμπάνη, μέλος της ειδικής γραμματείας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της «Ελλάν Πασσέ». Αυτό, όπως μας λέει, οφείλεται στον εσφαλμένο τρόπο που διαχειρίστηκε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτης τη δολοφονία Σαμπάνη: «Το γεγονός ότι κάποιοι άνθρωποι έμειναν ατιμώρητοι και νομιμοποιήθηκε η πράξη τους ηθικά από κάποιους άλλους, ενθαρρύνει την επανάληψη τέτοιων πράξεων εναντίον των Ρομά. Μιλάμε για έγκλημα μίσους, για δολοφονική επίθεση, ευθεία βολή σε ένα ανήλικο παιδί. Είναι μία απίστευτη βιαιότητα που δεν συναντάμε σε άλλες περιπτώσεις» υποστηρίζει.
Τα μέλη της Ελλάν Πασσέ που μίλησαν στην Lifo, ανέφεραν ότι η συστηματικότητα των περιστατικών αστυνομικής βίας με θύματα νεαρά άτομα της Ρομά κοινότητας καθιστά πλέον προφανές ότι δεν μιλάμε για μεμονωμένα περιστατικά, αλλά για συστημικό πρόβλημα αυθαίρετης αστυνομικής βίας η οποία πλήττει ιδιαίτερα τους πιο ευάλωτους.
Ο πρόεδρος Βασίλης Πάντζος μας λέει ότι «οι προσπάθειες για εξεύρεση λύσεων και οι προτάσεις που κάναμε το προηγούμενο διάστημα προς τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη με αφορμή την δολοφονία του Νίκου Σαμπάνη, έπεσαν στο κενό και τώρα φαίνεται πως η ιστορία επαναλαμβάνεται. Λέει ακόμη ότι η πολιτεία έχει τεράστια ευθύνη για αυτά τα αιματηρά περιστατικά τα οποία είχαν κατ’ ουσίαν προαναγγελθεί. «Η αδράνεια της κυβέρνησης για την διασφάλιση ίσων ευκαιριών σε ευάλωτους νέους Ρομά και η ατιμωρησία των αστυνομικών που εμπλέκονται σε τέτοιου είδους ενέργειες, συμβάλει στην υιοθέτηση ενός δολοφονικού μοτίβου που έχει ως στόχο ανήλικους Ρομά από τις πιο περιθωριοποιημένες κοινότητες».
Ο ίδιος αναφέρει ότι πάνω από μία πενταετία η κοινότητα Ρομά και οι εκπρόσωποί της αναζητούν γέφυρες για να σταματήσει αυτό το δολοφονικό μοτίβο, χωρίς δυστυχώς καμία απολύτως ανταπόκριση. Έχουν διοχετευθεί άπειροι πόροι και παρόλα αυτά η αποκατάσταση σχέσης εμπιστοσύνης μεταξύ αστυνομίας και κοινότητας Ρομά παραμένει το ζητούμενο: «Το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη πέρα του κατασταλτικού χαρακτήρα των πρωτοβουλιών του, θα πρέπει να πρωταγωνιστήσει στην αναγκαιότητα συνολικής προσέγγισης του φαινομένου και τη χάραξη πολιτικών που θα στοχεύουν στην πρόληψη και στον εν γένει σχεδιασμό κοινωνικής ένταξης και ενσωμάτωσης των Ελλήνων Ρομά».
Απαιτείται όμως, όπως μας είπαν όλοι, η διαρκής και καθημερινή συνεργασία τους με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, το υπουργείο Δικαιοσύνης, το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων καθώς και τα υπόλοιπα συναρμόδια υπουργεία για την εκπαίδευση των αστυνομικών μέσω σεμιναρίων ευαισθητοποίησης και την πρόληψη φαινομένων αστυνομικής αυθαιρεσίας.
Ο 16χρονος νοσηλεύεται στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο σε εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση, ενώ οι διαμαρτυρίες Ρομά εξαπλώνονται σε όλη την Ελλάδα.
Της Ντίνας Καράτζιου
Πηγή: lifo.gr