Τέσσερα στα δέκα πιεσόμετρα δείχνουν λάθος

Λανθασμένες ενδείξεις για την αρτηριακή πίεση παρέχουν σχεδόν τέσσερα στα δέκα πιεσόμετρα που χρησιμοποιούνται στο σπίτι, δίνοντας έτσι σε όσους τα χρησιμοποιούν μία παραπλανητική εικόνα για την αρτηριακή τους πίεση.

Στη χώρα μας υπολογίζεται ότι ένας στους τέσσερις ενήλικες πάσχει από υπέρταση, με την αναλογία να είναι υψηλότερη όσο αυξάνει η ηλικία. Εκτιμάται άλλωστε ότι ένα στα δύο άτομα άνω των 65 ετών είναι υπερτασικό. Περίπου τέσσερις στους δέκα υπερτασικούς είτε δεν γνωρίζουν ότι πάσχουν από υπέρταση, είτε το ξέρουν και δεν παίρνουν τα φάρμακά τους. Σύμφωνα πάντως με τους ειδικούς μία πρακτική για τον σωστό έλεγχο της πίεσης είναι η τακτική επίσκεψη -τουλάχιστον δύο φορές τον χρόνο- στον θεράποντα ιατρό.

Οι τελευταίες εξελίξεις στον τομέα της υπέρτασης και της αντιμετώπισής της, τα προβλήματα που προκύπτουν από τη μη σωστή μέτρηση της αρτηριακής πίεσης καθώς και την επίδραση περιβαλλοντικών και κοινωνικών παραγόντων στην επίπτωση της πάθησης θα αναπτυχθούν κατά τη διάρκεια του 18ου Συμποσίου Αθηροσκλήρωσης και Συναφών Παραγόντων Κινδύνου που θα διεξαχθεί την προσεχή Παρασκευή και Σάββατο στην Αθήνα.

Με αφορμή το συμπόσιο ο επίκουρος καθηγητής καρδιολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών κ. Κωνσταντίνος Τσιούφης, ανέφερε τη Δευτέρα ότι το 30% με 40% των πιεσόμετρων που χρησιμοποιούνται στο σπίτι δεν μετράνε σωστά την αρτηριακή πίεση, που σημαίνει ότι οι ασθενείς θα πρέπει να προμηθεύονται έγκυρα πιστοποιημένα από επίσημους επιστημονικού φορείς πιεσόμετρα και να τα συγκρίνουν στο ιατρείο με τις μετρήσεις του θεράποντος ιατρού τους. Σύμφωνα με τον ίδιο ένας ισχυρός παράγοντας για τον καλύτερο έλεγχο της υπέρτασης είναι ο αριθμός των επισκέψεων στον θεράποντα ιατρό. Η εμπειρία των ειδικών έχει δείξει ότι δύο επισκέψεις τουλάχιστον τον χρόνο βελτιώνουν την πιθανότητα ένας υπερτασικός να ελέγχει σωστά την αρτηριακή του πίεση.

Τέλος, οι ειδικοί θα αναφερθούν κατά τη διάρκεια του συμποσίου και στην σχέση υπέρτασης με την …εθνική οδό! Ειδικότερα, μελέτες έχουν δείξει ότι όσο πιο κοντά μένει κάποιος στην εθνική οδό τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα να είναι υπερτασικός. Ειδικότερα, σε σχέση με αυτό που μένει σε απόσταση μεγαλύτερη του χιλιομέτρου από την εθνική οδό, αυτό που μένει στα 100 μέτρα ή λιγότερο έχει 20% μεγαλύτερο κίνδυνο να έχει υπέρταση.

Πηγή: kathimerini.gr