1982, μαγγανοπήγαδο

Η φωτογραφία απεικονίζει μαγγανοπήγαδο στο Παράλιο Άστρος.

Η φωτογραφία μας παρέχει τις εξής χρήσιμες πληροφορίες:

1.      Το Μαγγάνι (Μαγγανοπήγαδο): ήταν μηχάνημα (αντλία) που έβγαζε νερό από το πηγάδι για πότισμα των περβολιών, και λόγω της ύπαρξης αυτού του μηχανήματος το ονόμασαν (το πηγάδι) μαγγανοπήγαδο οι παππούδες μας. Το μαγγάνι λειτουργούσε από ζώο που περιστρεφόταν γύρω από το πηγάδι, το πιο συνηθισμένο ζώο ήταν το γαϊδούρι, που έδινε κύκλους γύρω από το μαγγανοπήγαδο, μέχρι που ν’ αντληθεί η αναγκαία για άρδευση ποσότητα νερού, που αποθηκευόταν σε λίμνη δίπλα από το πηγάδι ή πήγαινε κατευθείαν για πότισμα. Το μαγγάνι  αποτελείτο από τα ακόλουθα μέρη:1. Τον κυλινδρικό τροχό που ήταν τοποθετημένος πάνω από το πηγάδι , 2.  Τον οδοντωτό τροχό που κινούσε τον μηχανισμό, 3.  Τους κάδους που ήταν φτιαγμένοι από τσίγκο και έβγαζαν το νερό από το πηγάδι ανεβαινοκατεβαίνοντας, 4.  Τον άξονα του μηχανισμού, 5. Τον κορμό δέντρου (καδρόνι) που δενόταν το ζώο, 6. Δύο πετρόκτιστους ή πλινθόκτιστους χαμηλούς τοίχους στις δύο πλευρές του πηγαδιού, 7. Τον στύλο και 8.  Το κλουβί,  τροχός που κινείτο από το στύλο για να κινήσει το μηχανισμό . Από τα μισά του περασμένου αιώνα (περίπου το 1950) τα μαγγάνια  εγκαταλείφτηκαν αφού αντικαταστάθηκαν πρώτα από ντιζελοκίνητες και μετά από ηλεκτρικές αντλίες. Σήμερα όσα (μαγγάνια) διασώθηκαν κοσμούν λαογραφικά μουσεία και πλατείες χωριών.

2.      Πρόκειται για το μαγγανοπήγαδο των κληρονόμων της οικογένειας Μακρή.

3.      Δείτε εδώ στον χάρτη πού βρίσκεται το μαγγανοπήγαδο, είναι στον ακάλυπτο χώρο πολυκατοικίας απέναντι από το ΕΙΡΗΝΟΔΙΚΕΊΟ του Παραλίου Άστρους.

4.      Πρόκειται για το μοναδικό? που σώζεται στο τόπο μας και είναι εξαιρετικό δείγμα του είδους του πολιτιστικό μνημείο του τέλους του 19ου αιώνα.

Πατήστε εδώ για να δείτε τη μεγέθυνση της φωτογραφίας.