1966, Ναυτοπρόσκοποι

Η φωτογραφία απεικονίζει τμήμα από το σώμα Ναυτοπροσκόπων Παραλίου Άστρους, οι εικονιζόμενοι που το αποτελούν είναι από αριστερά προς τα δεξιά οι εξής: A) Κάτω σειρά: 1. Στέλιος Κουτσογιάννης, 2. Βαγγέλης Κούκλης, 3. Στέλιος Κοντογιαννόπουλος, 4. Δημοσθένης Πόθος και 5. Βαγγέλης Γογωνάς. Β) Πάνω σειρά: 1. Γιάννης Παπούλιας, 2. Αλέξανδρος Κρασόπουλος, 3. Νότης Σκαρμούτσος (αρχηγός) και 4. Αποστόλης Δ. Δουζένης.

Η φωτογραφία ομολογεί χωρίς φόβο αλλά με πάθος τα παρακάτω:

1.      Το ενσταντανέ έχει τραβηχτεί μπροστά από το κτίριο που είναι το σημερινό κομμωτήριο  της Ματούλας του Ντούμου, το οποίο εκείνη την εποχή ήταν το Ταχυδρομείο, αν προσέξουμε θα δούμε στο τοίχο το Ταχυδρομικό κουτί.

2.      Αριστερά στο φόντο βλέπουμε βαρέλια πεσμένα, αυτά είναι από φωτιστικό πετρέλαιο του Μονοπωλίου της εποχής εκείνης και για αυτό δώσανε το όνομα στο σημερινό εστιατόριο Μονοπώλιο.

3.      Στο τόπο μας υπήρχαν 3 ενωμοτίες (υποδιαίρεση) Ναυτοπροσκόπων: α) Ενωμοτία Κύκνου, β) Ενωμοτία Δελφινιού και γ) Ενωμοτία Γλάρου (που απουσιάζει).

4.      Τα ξύλα που είναι δεμένα τα αντίστοιχα σήματα των ενωμοτιών είναι από στειλιάρια που βάζανε σε σκαπτικά εργαλεία, μάλλον αγορασμένα από το κατάστημα του  Βασιλείου Δουζένη.

5.      Τα τελευταία χρόνια και πριν την διάλυση του συστήματος Ναυτοπροσκόπων του τόπου, η έδρα τους ήταν στον δεύτερο όροφο του σημερινού κοινοτικού καταστήματος.

6.      Οι στολές και τα διάφορα αξεσουάρ που τις αποτελούσαν τηρούνταν υπό την αυστηρή επιμέλεια των οικογενειών (μητέρων).

7.      Οι Ναυτοπρόσκοποι αποτελούνταν από Γυμνασιόπαιδες της εποχής εκείνης (Γυμνάσιοπαιδες και Λυκειόπαιδες του σήμερα), ήταν κλειστό επάγγελμα!!! και δεν συμμετείχαν θήλεα.