Σαν σήμερα 13 Μαΐου: Ο «Τρελοκαμπέρος» πραγματοποιεί παγκοσμίως την πρώτη στρατιωτική πτήση με αεροπλάνο

13 Μαΐου 1921. Ο Δημήτριος Καμπέρος, που τον αποκαλούσαν και Τρελοκαμπέρο, πραγματοποίησε την πρώτη πτήση με στρατιωτικό αεροπλάνο.

13 Μαΐου: Ο Δημήτριος Καμπέρος ήταν  στρατιωτικός, από τους πρωτοπόρους της Πολεμικής Αεροπορίας στην Ελλάδα. Γεννήθηκε το 1883 στον Πειραιά και πέθανε το 1942 από εισπνοή φωταερίου, που χρησιμοποιούσε για θέρμανση.

Ο Δημήτριος Καμπέρος ήταν αξιωματικός του πυροβολικού και ένας από τους έξι Έλληνες αξιωματικούς που εστάλησαν για αεροπορική εκπαίδευση στην Γαλλία το 1911 στο κέντρο του Henri Farman. Τότε αγοράσθηκαν τέσσερα βενζινοκίνητα διπλάνα, που αποτέλεσαν τη βάση ίδρυσης της Ελληνικής πολεμικής αεροπορίας. Στις 13 Μαΐου 1912 πραγματοποίησε την πρώτη πτήση με στρατιωτικό αεροπλάνο στην Ελλάδα. Κατά τη διάρκεια άσκησης, ο Καμπέρος, αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το αεροσκάφος το οποίο είχε μείνει ακυβέρνητο λόγω βλάβης. Το εγκατέλειψε χωρίς αλεξίπτωτο (!) λίγο πριν αυτό συντριβεί στα χωράφια. Και γι’ αυτή την ενέργειά του απέκτησε στο ψευδώνυμο Τρελλοκαμπέρος.

Γράφει η φιλόλογος /ευρωπαϊολόγος-συγγραφέας Αντιγόνη Καμπέρου:

«Υπήρξε ο πρώτος στρατιωτικός αεροπόρος θρύλος για τα κατορθώματά του τόσο σε πόλεμο όσο και σε περίοδο ειρήνης. Η μόνη του «τρέλα» ήταν η περιφρόνησή του για τον κίνδυνο και η λαχτάρα του να κατακτήσει τους αιθέρες. Με ενθουσιασμό και τόλμη, ο «τρελο-Καμπέρος» έσπασε τα ρεκόρ της εποχής του. Χάρη στα ριψοκίνδυνα ακροβατικά του στον αέρα και στις τολμηρές πτήσεις που έκοβαν την ανάσα του μαγεμένου πλήθους, έμεινε στην ιστορία με την έκφραση Τρελοκαμπέρος, που χρησιμοποιούμε ακόμη και σήμερα για να χαρακτηρίσουμε κάποιον ασυγκράτητο και ατρόμητο.
Ο Πειραιώτης αεροπόρος μετέτρεψε το πρώτο στρατιωτικό αεροπλάνο σε υδροπλάνο το 1912, καταρρίπτοντας το παγκόσμιο ρεκόρ ταχύτητας στη διαδρομή Ύδρα-Φάληρο. Στον Α’ Βαλκανικό Πόλεμο εκτελούσε αναγνωριστικές πτήσεις πάνω από τον εχθρό ρίχνοντας βόμβες χειρός μετατρέποντάς το σε βομβαρδιστικό. Επικίνδυνα ακροβατικά σηματοδότησαν τον ατίθασο χαρακτήρα του, το ακούραστο πνεύμα, την εργατικότητά του, και το πηγαίο του χιούμορ. Λες και έδινε ζωή σ’ αυτό το «συρματένιο πουλί». Άνθρωπος και αεροπλάνο γίνονταν ένα και έσχιζαν τους αιθέρες προκαλώντας θαυμασμό και δέος! Τον εκτίμησαν και τον θαύμασαν για την προσήλωσή του στο καθήκον. Παραμένει ζωντανός στις καρδιές πολλών Ελλήνων και μας θυμίζει τη γενναία ψυχή του Έλληνα ακόμη και στις δύσκολες ώρες…». (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου: «Δημήτριος Καμπέρος, ο Τρελοκαμπέρος – Η ζωή του πρώτου Έλληνα στρατιωτικού αεροπόρου» της Αντιγόνης Καμπέρου.

Πηγή: ethnos.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *