Κυνουρία, ιστορία

Χάρτης Κυνουρίας

Δεν είναι γνωστό το πότε ακριβώς πρωτοφάνηκαν και ποιοι ήταν οι πρώτοι κάτοικοι της Κυνουρίας. Πάντως, τουλάχιστον από την Νεολιθική Εποχή, και στη συνέχεια στην Πρωτοελλαδική Εποχή, πρέπει να είχαν εγκατασταθεί εδώ Προελληνικά φύλα. Σ’ αυτό συνηγορούν τα τοπωνύμια «Ανθήνη» και «Γόνασος» στην περιοχή της Θυρεάτιδος, «Μισώνασος», «Κοίλασος» και «Πρέγασος» στην περιοχή των Πρασιών.

Ίσως κατά το τέλος της δεύτερης φάσης της Πρώιμης Χαλκοκρατίας, γύρω στα 2100 πχ σύμφωνα με την μυθική παράδοση, ήρθαν από την πλευρά του Αιγαίου οι Δαναοί και εγκαταστάθηκαν στην Αργολίδα. Μια σειρά από παραδόσεις σχετικά με τον Δαναό και τις Δαναΐδες μαρτυρούν την επικράτηση τους στο χώρο αυτό.

Η περιοχή της Θυρεάτιδος φαίνεται ότι σχετίζεται με τους Δαναούς. Το όνομα του ποταμού που τη διασχίζει, «Ταναός» ή «Τάνος», προέρχεται από την ινδοευρωπαϊκή ρίζα danu, που σημαίνει υγρασία, νερό, ποταμός. Από την ίδια ρίζα προέρχεται και το όνομα των Δαναών και άλλα ονόματα ποταμών, όπως «Δάναστρις», «Δάνουβις», «Τάναϊς», «Δάναπρις» κ.λπ. Σύμφωνα με τα γραφόμενα του Παυσανία, ο Δαναός, προτού να πάει στο Άργος, αποβιβάσθηκε στους Απόβαθμους. Ο Πλούταρχος μας πληροφορεί ότι ο Δαναός αποβιβάσθηκε στα Πυράμια της Θυρεάτιδος κι από εκεί πορεύτηκε στο Άργος. Φαίνεται λοιπόν πως ένα τμήμα από το Πρωτοελληνικό φύλο των Δαναών κατοίκησε σε κάποιο παραλιακό σημείο της Θυρεάτιδος, προφανώς στους Απόβαθμους ή Πυράμια. Συνέχεια…https://astrosparalio.gr/wp-content/uploads/2023/05/kynouria_faklaris_pdf.pdf

Πηγή: από το βιβλίο «ΑΡΧΑΙΑ ΚΥΝΟΥΡΙΑ-ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ-» Αθήνα 1990 ΕΚΔΟΣΗ ΤΑΜΕΙΟΥ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ ΚΑΙ ΑΠΑΛΛΟΤΡΙΩΣΕΩΝ, του Παναγιώτη Φάκλαρη καθηγητή Αρχαιολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Νο 1. Κυνουρία – Ιστορία, Παν. Φάκλαρης

Νο 2. Κυνουρία – Ιστορία, Παν. Φάκλαρης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *