Σαν σήμερα 27 Μαΐου: Το θρυλικό γερμανικό θωρηκτό Μπίσμαρκ κοιμάται με τα ψάρια…

Το εντυπωσιακό θηριώδες πλοίο είχε αντέξει αδιανόητα χτυπήματα. Δεκάδες βρετανικά πολεμικά το σφυροκοπούσαν εδώ και ώρες· στο τέλος εκεί κατά τις 10:30 το πρωί στις 27 Μαρτίου του 1941, το «Μπίσμαρκ» χάνεται στα κύματα του Ατλαντικού. Το «ισχυρότερο θωρηκτό του εχθρού» δεν υπάρχει πια και το γεγονός από μόνο του παίρνει μυθικές διαστάσεις. Λίγες μέρες πριν, το «Μπίσμαρκ», είχε στείλει στο βυθό το «ανίκητο» βρετανικό θωρηκτό «Χουντ» μαζί με 1.415 ψυχές. Και η εκδίκηση έγινε εμμονή. Αναγνωριστικό αεροσκάφος εντόπισε το γερμανικό πολεμικό πλοίο, έδωσε τη θέση του και τα υπόλοιπα ήταν ζήτημα χρόνου.

Από το βράδυ της 26ης Μαΐου μέχρι το πρωί της επομένης το «Μπίσμαρκ» χτυπήθηκε ανηλεώς από τορπίλες αεροπλάνων, οβίδες και τορπίλες πλοίων. Παρά τα 400 βλήματα που δέχτηκε το «Μπίσμαρκ» ακόμα έπλεε! Μέλη του πληρώματός του πυροδότησαν εκρηκτικά στην προσπάθειά τους να το βυθίσουν οι ίδιοι· μάταιος κόπος. Το «Μπίσμαρκ» ψυχορραγούσε, αλλά ακόμη άντεχε! Η «χαριστική βολή» ήρθε από το βρετανικό καταδρομικό «Ντορσετσάιρ»: δυο τορπίλες και το γερμανικό θωρηκτό παραδίδεται στον υγρό τάφο του.

Το «Μπίσμαρκ» είχε το όνομα του καγγελάριου Ότο φον Μπίσμαρκ, του ανθρώπου που πρωτοστάτησε για τη γερμανική ενοποίησης του 1871. Ήταν γερμανικό σκάφος επιφανείας, ένα από τα μεγαλύτερα της εποχής του. Από τη βύθιση του πλοίου επέζησαν 114 άνδρες από 2.200 ανδρών του πληρώματος.

Το 1959 ο Κ. Σ. Φόρεστερ (C. S. Forester) συνέγραψε το μυθιστόρημά του «Last Nine Days of the Bismarck» (Οι εννιά τελευταίες ημέρες του Μπίσμαρκ). Το 1960 το μυθιστόρημα αυτό έγινε η βάση της ταινίας «Sink the Bismarck!» (ελληνικός τίτλος Βυθίσατε το Βίσμαρκ!), ταινία που άφησε εποχή.

Πηγή: ethnos.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *