Πρωταθλητές είναι οι Αμερικανοί, με 126,4 γραμμάρια κάθε μέρα. Ακολουθούν οι Γερμανοί με 102,9 και τρίτοι, με διαφορά στήθους, οι Ολλανδοί με 102,5 γραμμάρια. Στην κούρσα της κατανάλωσης ζάχαρης, στη λίστα με 165 χώρες, η Ελλάδα βρίσκεται στην 50ή θέση, με περίπου 35 γραμμάρια ημερησίως. Δύσκολο να γίνει πιστευτή τόσο μεγάλη διαφορά· μάλλον οφείλεται στη συνήθη για τα ελληνικά δεδομένα υποκαταγραφή και στη διαχρονική έλλειψη αξιόπιστων στατιστικών στοιχείων που αφορούν τη διατροφή μας. Σε κάθε περίπτωση, δεν είναι μικρή η ποσότητα. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι προσλαμβάνουμε περισσότερη ζάχαρη από όση χρειαζόμαστε και οι συνέπειες είναι πολλές και δυσμενείς για την υγεία μας: ο μεγαλύτερος κίνδυνος από την υπερκατανάλωσή της είναι ο διαβήτης τύπου 2 και η παχυσαρκία, η οποία στη συνέχεια συνδέεται με διάφορα προβλήματα υγείας, όπως υπερλιπιδαιμία, υπέρταση, καρδιαγγειακά νοσήματα, ορισμένες μορφές καρκίνου, απορρύθμιση της λειτουργίας του θυρεοειδούς, οδοντιατρικές παθήσεις, ακόμη και ψυχολογικά προβλήματα. Επίσης, η ζάχαρη είναι η μεγαλύτερη τροχοπέδη στην προσπάθειά μας να ελέγξουμε το βάρος μας. Ιδιαίτερα η λευκή, η επεξεργασμένη, απορροφείται γρήγορα, με επακόλουθο την κάθετη αύξηση της ινσουλίνης στο αίμα και τη γρήγορη εναπόθεση της γλυκόζης στον λιπώδη ιστό. Και καθώς η ινσουλίνη παραμένει υψηλή στην κυκλοφορία, διεγείρει την όρεξή μας. Δημιουργεί έναν φαύλο κύκλο δηλαδή, αφού αυξημένα επίπεδα ινσουλίνης σημαίνουν ολοένα και μεγαλύτερη πείνα… O Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνιστά την πρόσληψη το πολύ 25 γραμμαρίων ημερησίως. Δεν είναι καθόλου δύσκολο όμως να ξεπεραστεί αυτό το όριο, αν συνειδητοποιήσουμε ότι ένα και μόνο κουτάκι αναψυκτικού περιέχει περίπου 50% περισσότερη ζάχαρη από τη μέγιστη συνιστώμενη για τους ενηλίκους ποσότητα. Επίσης η ζάχαρη κρύβεται και σε τροφές που θεωρούμε αθώες· φθάνει δηλαδή στο πιάτο μας με… καμουφλάζ. Περίπου το 80% των τροφίμων που βρίσκουμε στα ράφια των σούπερ μάρκετ περιέχει πρόσθετη ζάχαρη: αρτοπαρασκευάσματα, έτοιμες…συνέχεια