Σκοτάδι: ένας φυσικός πόρος υπό εξαφάνιση ή τα δεινά της φωτορρύπανσης

Την άποψη ότι το σκοτάδι είναι ένας φυσικός πόρος υπό εξαφάνιση υποστηρίζει ο Αμερικανός συγγραφέας Paul Bogard στο τελευταίο βιβλίο του που τιτλοφορείται “The End of Night: Searching for Natural Darkness in an Age of Artificial Light”.

Ο Bogard γράφει για το σκότος και για την ανάγκη να το διατηρήσουμε πριν το χάσουμε οριστικά και επισημαίνει τη μεγάλη σημασία καταγραφής και διαβάθμισης των επιπέδων του σκότους προκειμένου να κατανοήσουμε την απώλειά του.

Ο Αμερικανός συγγραφέας αναφέρεται στις αρνητικές επιπτώσεις της φωτορρύπανσης στην ασφάλεια αλλά και στον οργανισμό.

Η επιπτώσεις της φωτορρύπανσης στην όραση που δεν μπορεί να προσαρμοστεί άμεσα από το φως στο σκοτάδι, αλλά και ο ακατάλληλος σχεδιασμός του αστικού φωτισμού με αισθητικούς, λειτουργικούς και οικονομικούς όρους είναι μερικά από τα θέματα που θίγει ο Bogard.

Αποσυνδέει μάλιστα την ασφάλεια και την προστασία από τον φωτισμό θεωρώντας τα φώτα προστασίας ως τεράστια σπατάλη χρημάτων και ενέργειας.

“Είμαστε ασφαλείς και προστατευμένοι όταν έχουμε συνείδηση του πού βρισκόμαστε” υποστηρίζει ο Bogard και όχι λόγω του φωτισμού.

Η θέαση ενός απολύτως σκοτεινού, έναστρου ουράνιου θόλου είναι ένα από τα συγκινητικότερα και εντυπωσιακότερα θεάματα που μπορεί κάποιος να δει λέει ο Bogard.

Είναι κρίμα που τόσοι λίγοι άνθρωποι ειδικά στις πόλεις έχουν τη δυνατότητα να δουν έναν τέτοιο ουρανό λέει ο Bogard ο οποίος υποστηρίζει το πρόγραμμα ”Νυχτερινός Ουρανός” των φορέων διαχείρισης των Εθνικών Πάρκων των ΗΠΑ, στο πλαίσιο του οποίου γίνονται μετρήσεις των επιπέδων του σκότους με σκοπό τη “διάσωσή” του.