1932, «Αθλητική Ένωσις Θυρέας» = Αχιλλέας + Πανθυρεατικός

Νο 1. Δεκαετία του 50, οι ομάδες του «Αχιλλέα» και «Πανθυρεατικού» αντίπαλες

Η εφημερίδα «Κυνουρία», σε φύλλο της το 1932, μας πληροφορεί για ποδοσφαιρικό αγώνα που έγινε στις 26-12-1932 μεταξύ των ομάδων της «Αθλητικής Ενώσεως Θυρέας» και του «Βρασιάτη» Αγίου Ανδρέα. Η «Αθλητική Ένωσις Θυρέας» ήταν νεοσύστατη και είχε προέλθει από η συγχώνευση των ομάδων του «Αχιλλέα» Παραλίου Άστρους και «Πανθυρεατικού» Άστρους, η οποία χρειάζονταν περίοδο προσαρμογής, όπως προκύπτει από το δημοσίευμα. Και για την ιστορία το αποτέλεσμα ήταν 2-1 υπέρ του «Βρασιάτη».

Οι πρόγονοι μας, μπροστά από την εποχή τους, έκαναν ένα πολύ τολμηρό βήμα, εν μέσω ισχυρών τοπικιστικών αντιλήψεων που κυριαρχούσαν εκείνη τη περίοδο και συμφώνησαν να συγχωνεύσουν τις ομάδες τους, «Αχιλλέα» Παραλίου Άστρους και «Πανθυρεατικό» Άστρους δημιουργώντας την «Αθλητική Ένωση Θυρέας», εφαρμόζοντας στη πράξη το «ισχύς εν τη ενώσει».

Υ.Σ: Δυστυχώς το «πείραμα» απέτυχε, αυτός ήταν ίσως ο μοναδικός επίσημος! αγώνας της «Αθλητικής Ένωσης Θυρέας», επικράτησαν οι τοπικιστές ένθεν κακείθεν και μετ’ ολίγο οι ομάδες χώρισαν τα τσανάκια τους.

Νο 2. 1932, δημοσίευμα της εφημερίδας «Κυνουρία» για ποδοσφαιρικό αγώνα μεταξύ της «Αθλητικής Ενώσεως Θυρέας» και του «Βρασιάτη»