1913, «ο πιο καλός ο μαθητής ήμουνα εγώ στη τάξη»

Μπροστά στο Παλιό Δημοτικό Σχολείο Παραλίου Άστρους, ο δάσκαλος στο κέντρο ήταν ο Λυκούργος Ηλιόπουλος, ως εδώ καλά!!! Το μυστήριο!!! είναι οι μαθητές, οι οποίοι ήταν μαθητές του λεγόμενου Ελληνικού Σχολείου ή Σχολαρχείου, τούτο αποδεικνύεται από τα καπέλα με την κουκουβάγια που φοράνε και την ηλικία τους, και Σχολαρχείο δεν λειτουργούσε στο Παλιό Δημοτικό Σχολείο Παραλίου Άστρους,
Το Δημοτικό Σχολείο εκείνη την εποχή είχε 4 τάξεις -Α, Β, Γ, Δ-, το Ελληνικό Σχολείο ή Σχολαρχείο ήταν η επόμενη βαθμίδα που είχε 3 τάξεις , την Πέμπτη και Έκτη του σημερινού Δημοτικού Σχολείου και την Πρώτη του σημερινού Γυμνασίου.
Σημειώσεις:
1. Το μυστήριο μάλλον θα παραμείνει άλυτο, γιατί δε μπορούμε να ρωτήσουμε τον κάτοχο της φωτογραφίας, ο οποίος ήταν ο αείμνηστος Βασίλης Δουζένης.
2. Το εξαιρετικής αρχιτεκτονικής Παλιό Δημοτικό Σχολείο ήταν στην αρχή της οδού Καλλίτση, σήμερα δεν υπάρχει γκρεμίστηκε!!! και στη θέση του κτίστηκε πολυκατοικία!!! στο ισόγειο της οποίας στεγάζεται το καφέ *Wet*.
Υ.Σ. 1: Για την ιστορία το σύνολο των μαθητών ήταν 33, 24 αγόρια και 9 κορίτσια. Τότε δεν έστελναν εύκολα!!! τα κορίτσια για παραπάνω σπουδές, οι οποίες, σύμφωνα με τα ήθη!!! της εποχής, είχαν αποκλειστικό προορισμό!!! τον καλό γάμο!!!

Υ.Σ. 2: Ο τίτλος είναι από στίχο του Χαράλαμπου Βασιλειάδη ή Τσάντα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *