Το πρώτο μικροτσίπ στην ιστορία

12 Σεπτεμβρίου 1958

Ο Τζακ Κίλμπι, ένας νεαρός μηχανικός από το Πανεπιστήμιο του Ιλινόις, που έχει μόλις προσληφθεί από την Texas Instruments, παρουσιάζει στους έκπληκτους συναδέλφους του μία νέα εφεύρεση. Είναι μία περίεργη κατασκευή από δύο μεταλλικές πλάκες, καλώδια και άλλα εξαρτήματα – όλα στην ίδια επιφάνεια.

Ουσιαστικά πρόκειται για το πρώτο ολοκληρωμένο κύκλωμα: ένα σύνολο αλληλένδετων ηλεκτρονικών εξαρτημάτων, όπως τρανζίστορ και αντιστάσεων, που χαράσσονται ή αποτυπώνονται σε έναν μικροσκοπικό ημιαγωγό (συνήθως το υλικό είναι πυρίτιο ή γερμάνιο). Είναι το γνωστό σε όλους μας σήμερα μικροτσιπ, που σήμερα βρίσκεται σε κάθε υπολογιστή, αυτοκίνητο και δεκάδες ηλεκτρονικά αγαθά.

Έξι μήνες αργότερα ο Ρόμπερτ Νόις στη Fairchild Semiconductor παρουσιάζει μία συσκευή με την ίδια λειτουργία, αλλά ανώτερης κατασκευής. Ο Νόις κέρδισε την κούρσα της πατέντας, αλλά και ο ίδιος θεωρεί ως πατέρα του μικροτσίπ τον Κίλμπι, ο οποίος κέρδισε και το Νόμπελ Φυσικής.

Ο Κίλμπι, που γεννήθηκε στις 8 Νοεμβρίου 1923 στο Μισούρι και μεγάλωσε στο Γκρέιτ Μπεντ του Κάνσας, πέθανε στις 20 Ιουνίου 2005 στο Ντάλας του Τέξας.

Πηγή: moneyreview.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *