Αμαλία Χερνάντεζ

Η διάσημη μεξικανή χορεύτρια και χορογράφος γεννήθηκε τον Σεπτέμβριο του 1917 και πέθανε το 2000. Η ίδια ίδρυσε το Ballet Folklorico de Mexico και μέσω αυτού έκανε γνωστό τον πολιτισμό του Μεξικού σε όλο τον κόσμο.
Γεννημένη το 1917 η Χερνάντεζ μεγάλωσε σε μια εύπορη οικογένεια και πάντα ευχαριστούμε τη μητέρα της που της μετέδωσε την αγάπη για τις τέχνες. Έζησε μια εφηβεία γεμάτη ζωγραφική, τραγούδι και μαθήματα μουσικής και οι γονείς της την ενθάρρυναν πάντα να ασχοληθεί με το χορό. Της είχαν φτιάξει μάλιστα και ένα στούντιο χορού στο σπίτι τους.

Στα 17 της χρόνια ξεκίνησε να σπουδάζει το National School of Dance και παρόλο που έβαλε την καριέρα της σε δεύτερη μοίρα όταν παντρεύτηκε η ανάγκη για να εκφραστεί μέσω του χορού την οδήγησε στο Εθνικό Ινστιτούτο Καλών Τεχνών όπου δίδαξε σύγχρονο χορό.
Μετέπειτα ασχολήθηκε με τους παραδοσιακούς μεξικάνικους λαϊκούς χορούς και συνέβαλε στη δημιουργία ενός νέου στιλ χορού γνωστού ως baile folklorico.
Το 1952, η Χερνάντεζ ίδρυσε το Ballet Folklorico de Μεξικό. Ξεκινώντας με μόλις οκτώ χορευτές, ο θίασος άγγιξε τα τριακόσια άτομα μέσα στα επόμενα χρόνια.
Η επιτυχημένη εμφάνιση του θιάσου, για πρώτη φορά, στην τηλεόραση το 1954, τον οδήγησε σε περιοδεία στη Βόρεια Αμερική ενώ εκπροσώπησε το Μεξικό στους Παναμερικανικούς Αγώνες στο Σικάγο, το 1959.
Το μπαλέτο Folklorico de Mexico συνεχίζει την πορεία μέχρι και σήμερα. Τις πάντα εντυπωσιακές παραστάσεις του έχουν παρακολουθήσει συνολικά περισσότεροι από 22 εκατομμύρια θεατές.
Η Χερνάντεζ, μέχρι το θάνατό της, στις 5 Νοεμβρίου 2000, εργαζόταν μαζί με τις κόρες και τον εγγονό της.

Πηγή: in.gr