Σαν σήμερα 22 Σεπτεμβρίου καταπλέει στον Ναύσταθμο το πρώτο υποβρύχιο του στόλου – Ποια η παγκόσμια πρωτιά του

Ήταν 22 του Σεπτεμβρίου του 1912 όταν αξιωματικοί και ναύτες υποδέχτηκαν το υποβρύχιο «Δελφίν» στον Ναύσταθμο της Σαλαμίνας. Ο Ελληνικός στόλος είχε αποκτήσει το πρώτο του υποβρύχιο από το 1880. Ήταν το «NORDENFELT-I», που είχε τρεις άνδρες πλήρωμα, αλλά που παρουσίασε σοβαρά προβλήματα κατά την κατάδυση και έμεινε παροπλισμένο.

Το υποβρύχιο «Δελφίν» που μπήκε μια μέρα σαν σήμερα στον Ναύσταθμο, όχι μόνο καταδύθηκε, αλλά και στους Βαλκανικούς Πολέμους ήταν το πρώτο υποβρύχιο παγκοσμίως που εξαπέλυσε τορπίλη εναντίον εχθρικού σκάφους. Το «Δελφίν» στόχευσε το Τουρκικό καταδρομικό «Μετζιτιέ», αλλά αστόχησε… Πώς έχει η ιστορία;

Η πρώτη τορπίλη σε εχθρικό σκάφος!

Ο Α΄ Βαλκανικός Πόλεμος ήταν σε εξέλιξη. Τις πρωινές ώρες της 9ης Δεκεμβρίου 1912 έξι τουρκικά πολεμικά εμφανίστηκαν στο στόμιο των Δαρδανελλίων στην πρώτη έξοδο του τουρκικού στόλου στο Αιγαίο μετά την ήττα του στη Ναυμαχία της Έλλης στις 3 Δεκεμβρίου. Αμέσως έσπευσαν ελληνικά πλοία, τα οποία είχαν διαταγή να τα παρενοχλούν από απόσταση μέχρι την άφιξη των θωρηκτών του ελληνικού στόλου με επικεφαλής το «Αβέρωφ». Έπειτα από ένα τέταρτο, τα εχθρικά πλοία στράφηκαν προς νότο με κατεύθυνση προς τα Μαυρονήσια. Όταν φάνηκαν τα τουρκικά πλοία στον ορίζοντα, το «Δελφίν», που περιπολούσε στην περιοχή, καταδύθηκε και επιχείρησε να τορπιλίσει το «Μετζιδιέ» από απόσταση 500 μέτρων. Ο τορπιλλοβλητικός σωλήνας, όμως, έπαθε αφλογιστία και η τορπίλλη έπεσε στο βυθό, δίπλα στο υποβρύχιο, χωρίς να εκραγεί. Τα τουρκικά πλοία πέρασαν πάνω από το Δελφίν χωρίς να το αντιληφθούν.

Άδοξο τέλος στον Ναύσταθμο

Μετά την ανεπιτυχή επίθεση το υποβρύχιο «Δελφίν» καταδιώχθηκε από τα τουρκικά αντιτορπιλικά και για να ξεφύγει καταδύθηκε σε μεγάλο βάθος. Προσάραξε και για να απελευθερωθεί αναγκάστηκε να αφήσει τα μολυβένια βάρη ασφαλείας του. Πλέοντας στην επιφάνεια επέστρεψε στο Μούδρο στις 10 Δεκεμβρίου και δύο ημέρες αργότερα στάλθηκε στο Ναύσταθμο της Σαλαμίνας για επισκευές. Αυτό του στέρησε τη δυνατότητα συμμετοχής στις υπόλοιπες επιχειρήσεις μέχρι το τέλος του πολέμου. Στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο το ελληνικό υποβρύχιο κατασχέθηκε από τους Γάλλους (με το υποβρύχιο «ΞΙΦΙΑΣ»). Όταν γύρισαν στην Ελλάδα, το 1917, ήταν σε άθλια κατάσταση. Το 1920 το «Δελφίν» παροπλίστηκε.

Πηγή: ethnos.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *