1956, οι άρρενες μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Παραλίου Άστρους

Η φωτογραφία απεικονίζει τους άρρενες μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Παραλίου Άστρους μετά του διδακτικού προσωπικού και οι οποίοι είναι οι εξής από αριστερά προς τα δεξιά: A) Διδακτικό προσωπικό: 1. Αλέξανδρος Συρεγγέλας, 2. Στέλλα Κατσιμάνη και 3. Δήμητρα Βλαχάκη. Β) Μαθητές (ενδεικτικά η 1η σειρά): 1. Ηλίας Καραμπάτσος, 5. Αργύρης Γογωνάς (με το βιβλίο). 6. Αλέξανδρος Κρασόπουλος, 7. Ευάγγελος Κούκλης, 8. Κώστας Σταματάκος, 10. Παναγιώτης Καραπάνος και 12. Γιάννης Φούφας.

Από τη φωτογραφία μπορούμε να εξαγάγουμε τα εξής:

1.      Η φωτογραφία έχει τραβηχτεί μπροστά στη πόρτα του σημερινού Δημοτικού Σχολείου.

2.      Ο αριθμός των μαθητών ήταν 51, αν προσθέσουμε και τα θήλεα που απουσιάζουν μπορεί να υπερέβαιναν και τον αριθμό 100!!!

3.      Από τις ενδυμασίες των μαθητών συμπεραίνουμε ότι, πρέπει να ήταν καθημερινή (όχι γιορτή), αλλά κάποιο γεγονός πιθανόν να ήταν σε εξέλιξη,  (ίσως επίσκεψη επιθεωρητού).

4.      Οι μαθητικές τσάντες ήτανε πάνινες και κρέμονταν με λουρί από τον ώμο, δια χειρός μητρός, (μπορούμε να διακρίνουμε μερικές).

5.      Ο επίσημος φωτογράφος του χωριού ήταν ο περίφημος Χρήστος Δαβαρούκας, οι απόγονοι του συνεχίζουν το φωτογραφικό επάγγελμα.

6.      Αρκετοί μαθητές ήταν από το Καστρί (διπλοκάτοικοι), έρχονταν αρχές Δεκεμβρίου με τους γονείς τους για τις ελιές και έφευγαν πριν το Πάσχα.

7.      Η συμμετοχή στο σχολείο ήταν μετά πρωινού γεύματος (γάλα σε σκόνη και τυρί κίτρινο άνευ λιπαρών!!!) που σερβίρονταν στα όρθια!!! και υποχρεωτικά, άλλες εποχές η ανέχεια ήταν χαρακτηριστική.

8.      Η γραφική ύλη αποτελείτο από ένα τετράδιο πρόχειρο και ένα (καλό) τετράδιο 50φυλλο χωρισμένο σε τμήματα τόσα-όσα ο αριθμός των αντιστοίχων  μαθημάτων που διδάσκονταν, στυλό διαρκείας δεν αναγνωρίζονταν επίσημα και χρησιμοποιούσαν το μολύβι και τη πένα μελάνης.

9.      Οι διδακτικές ώρες χωρίζονταν ως εξής: 1. Πρωινές από τις 0800 έως τις 1200 και απογευματινές από τις 1500 έως τις 1700, η πρόσκληση των μαθητών γίνονταν από την καμπάνα του Αγίου Βασιλείου και από ένα μαθητή υπηρεσίας που διέμενε δίπλα στο Ναό. (τα ρολόγια ήταν τότε είδος πολυτελείας και υπήρχαν αρκετά σπίτια που δεν είχαν).

Πατήστε εδώ για να δείτε τη μεγέθυνση της φωτογραφίας.