Αντιτορπιλικό «Βέλος»: Δύτης καταγράφει τις ζημιές – Μάχη να μην βυθιστεί το πλοίο

Αρμόδιοι μηχανικοί προσπαθούν να αποκαταστήσουν ό,τι μπορούν, ενώ με τη βοήθεια γερανού έχει σηκωθεί η πρύμνη για να μην μπαίνει νερό.

Ρήγμα στην πρύμνη του υπέστη χθες (18/11) το αντιτορπιλικό «Βέλος», που βρίσκεται αγκυροβολημένο στη Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης.

Το ιστορικό πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού, που λειτουργεί ως πλωτό μουσείο του αντιδικτατορικού αγώνα, αναμετρήθηκε με τις δυνατές ριπές ανέμου και τα κύματα αλλά δεν τα κατάφερε.

Ο Σ.Φ.Ε.Α. ζητά την ασφαλή επιστροφή του αντιτορπιλικού στο «Πάρκο ναυτικής παράδοσης» στο Π. Φάληρο

Οι άνεμοι που έσπασαν τους κάβους του το έριξαν πάνω στο ντόκο και το άφησαν να χτυπάει επί μακρόν στο ξύλινο κράσπεδο.

Αποτέλεσμα ήταν να υποστεί σοβαρές ζημιές κοντά στην ίσαλο γραμμή και να προκληθεί ρήγμα, ενώ στο σημείο έπλευσε ρυμουλκό σκάφος του Λιμενικού προκειμένου να το σταθεροποιήσει.

Σε εξέλιξη η καταγραφή των ζημιών

Οι θυελλώδεις άνεμοι επιμένουν και σήμερα στη Θεσσαλονίκη και οι αρμόδιοι κάνουν τιτάνιες προσπάθειες να σώσουν το «Βέλος».

Από το πρωί αρμόδιοι μηχανικοί προσπαθούν να αποκαταστήσουν ό,τι μπορούν και καταγραφούν το μέγεθος των φθορών που έχει υποστεί το ιστορικό αντιτορπιλικό.

Επίσης, στον Θερμαϊκό έχει βουτήξει δύτης για να διαπιστώσει αν στο πλοίο έχουν προκληθεί ζημίες και στην κάτω πλευρά του, ενώ με τη βοήθεια γερανού έχει σηκωθεί η πρύμνη για να μην μπαίνει νερό.

Τέλος, στο σημείο, που έχει αγκυροβολήσει το «Βέλος», στο ύψος του Μεγάρου Μουσικής, βρίσκεται φορτηγό – ρυμουλκό που το συγκρατεί από τους ισχυρούς ανέμους.

«Να επιστρέψει το πλοίο στο Πάρκο ναυτικής παράδοσης στο Π. Φάληρο»

Μετά το ρήγμα που υπέστη το πλοίο, ο Σύλλογος Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών (Σ.Φ.Ε.Α.) 1967-1974 ζητά την ασφαλή επιστροφή του αντιτορπιλικού στην προβλεπόμενη θέση του, στο «Πάρκο ναυτικής παράδοσης» στο Π. Φάληρο.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του Συλλόγου, «Εκφράζουμε την έντονη διαμαρτυρία μας προς την ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, γιατί εξακολουθεί να κωφεύει στα διαβήματά μας -και τις σχετικές ερωτήσεις βουλευτών- που προειδοποιούσαν ότι «η κατάσταση του πλοίου είναι ΑΚΡΩΣ ανησυχητική κι επισφαλής», καθώς ο χώρος της Νέας Παραλίας στην Θεσσαλονίκη στον οποίο μεταφέρθηκε το πλοίο είναι εντελώς ακατάλληλος και δεν πληρούνται οι διεθνείς προβλέψεις ασφαλείας κατά ISPS Code κι επιπλέον γιατί σαν πολεμικό πλοίο δεν έχει την κατάλληλη προστασία, δεδομένου ότι ο χώρος αυτός είναι επισφαλής γιατί δεν συνιστά ασφαλές λιμάνι. Αντιθέτως, είναι ανοιχτός στους ανέμους [κυρίως βαρδάρης] και στη θάλασσα, με αποτέλεσμα το μνημείο να είναι απολύτως απροστάτευτο από τα καιρικά φαινόμενα. Για ένα πλοίο 80 ετών που χρειάζεται συστηματική και ιδιαίτερη συντήρηση, οι συνθήκες αυτές είναι καταστροφικές».

«Να διερευνηθούν τα αίτια και οι συνθήκες υπό τις οποίες το πλοίο βρέθηκε σε κίνδυνο»

Να διερευνηθούν τα αίτια που το αντιτορπιλικό «Βέλος» βρέθηκε σε κίνδυνο και να διασφαλιστεί η προστασία του ιστορικού πλοίου, ζητά με τη σειρά του ο Ευάγγελος Αποστολάκης.

Σε δήλωση του ο τομεάρχης Εθνικής Άμυνας του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ αναφέρει ότι «το πλοίο βρίσκεται αγκυροβολημένο στη Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης, όπου και είναι εκτεθειμένο στον καιρό» και τονίζει ότι «είναι επιτακτική η ανάγκη να μεταφερθεί το «Βέλος» στο πλησιέστερο λιμάνι προκειμένου να προστατευθεί, αλλά και να γίνουν άμεσα οι απαιτούμενες εργασίες για να  αποκατασταθούν οι βλάβες που έχουν προκληθεί».

Επιπλέον, σημειώνει αφενός ότι «είναι αναγκαίο να διερευνηθούν τα αίτια και οι συνθήκες υπό τις οποίες το πλοίο για δεύτερη φορά βρέθηκε σε κίνδυνο» και, αφετέρου, ότι «είναι υποχρέωση της Πολιτείας να διαφυλάξει το ιστορικό αυτό πλοίο, σύμβολο του αγώνα ενάντια στη δικτατορία και να μεριμνήσει για τη μεταφορά του στη θέση που ανήκει, δηλαδή στο Πάρκο Ναυτικής Παράδοσης».

Πηγή: in.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *