Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Δουλείας

Η 2 Δεκεμβρίου καθιερώθηκε ως Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Δουλείας το 1949 από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Επιστρέφω για λίγο στα διαδικτυακά λημέρια για να θυμίσω -μέρα που είναι- κάτι που έχει ξεχαστεί: Το άρθρο 4 της Οικουμενικής Διακήρυξης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου αναφέρει ότι «κανείς δεν επιτρέπεται να ζει υπό καθεστώς ολικής, ή μερικής δουλείας. Η δουλεία και το δουλεμπόριο υπό οποιαδήποτε μορφή απαγορεύονται».

Μπορεί να ακούγεται ”αυτονόητο” αλλά διανύουμε ημέρες που τα ”αυτονόητα” δεν είναι και τόσο αυτονόητα. Μέχρι χθες η δουλεία εξακολουθούσε να αποτελεί μια σοβαρή πραγματικότητα για χώρες σαν την Αφρική, ή την Ασία. Σήμερα, στον παγκοσμιοποιημένο κόσμο μας, νέες μορφές δουλείας αναδύονται γύρω μας.

Η λίστα των αποτρόπαιων πρακτικών , νέων και παλιών, αυγαταίνει ακόμη και σήμερα στον ”πολιτισμένο” μας κόσμο και βεβαίως στην Ελλάδα μας, το πάλαι ποτέ λίκνο της δημοκρατίας όπως μας άρεσε να το λέμε…..

Η λίστα λοιπόν, περιλαμβάνει εκτός από τη δουλοπαροικία, την παιδική εργασία, την εμπορία ανθρώπων και ανθρώπινων οργάνων, τη στρατολόγηση μικρών παιδιών, τους αναγκαστικούς γάμους, και άλλα ”κόλπα”, παλιά και δοκιμασμένα, ντυμένα τώρα με το μανδύα της οικονομικής κρίσης. Τέτοια είναι η καταναγκαστική εργασία, η υποτέλεια, η εμπορία εργαζομένων, η υπενοικίαση τους, το ξεπούλημα της υπεραξίας τους και τέλος, η συντριβή και η εξαΰλωση τους όταν πλέον οδεύουν προς τη σύνταξη, αφού πλέον ολοκληρώνουν την παραγωγική τους φάση και κοντεύει η ώρα να ”απολαύσουν” τους καρπούς του εργασιακού βίου.
Δυστυχώς το πρόβλημα δεν αφορά μόνον τις ομάδες των φτωχών και των αποκλεισμένων της κοινωνίας, των μειονοτήτων, ή των μεταναστών.
Αφορά όλους τους έλληνες πολίτες και είναι σαν την παγίδα στο δάσος. Μπορεί μέσα στον καλυμμένο με κλαριά λάκκο, να πέσει η αργόσυρτη χελώνα, ο σβέλτος λαγός, το περήφανο ελάφι, η πονηρή αλεπού, ο κακός ο λύκος. Ο καθένας μας μπορεί να βρεθεί στον πάτο……

Η Παγκόσμια Ημέρα κατά της Δουλείας εορτάζεται διεθνώς -όπως και στη χώρα μας- με τη συρρίκνωση της εργασίας, με τον στραγγαλισμό του εργαζομένου και την καταστρατήγηση των δικαιωμάτων που αποκτήθηκαν μετά από χρόνια αιματηρών αγώνων των δούλων….. Τί ειρωνεία αλήθεια!!!

Πηγή: paramythotopos.blogspot.com