Σπάνια έκλειψη του υπέρλαμπρου άστρου Μπετελγκέζ ενόψει – Ορατή και από την Ελλάδα

Πηγή: Shutterstock

Ενα από τα μεγαλύτερα και τα φωτεινότερα άστρα στον νυχτερινό ουράνιο θόλο θα εξαφανιστεί στιγμιαία λόγω σπάνιας έκλειψης, καθώς από μπροστά του θα περάσει ένας αστεροειδής.

Το σπάνιο και φευγαλέο θέαμα αναμένεται αργά το βράδυ της Δευτέρας προς Τρίτη και θα είναι ορατό σε εκατομμύρια ανθρώπους κατά μήκος μιας στενής ουράνιας λωρίδας από το Τατζικιστάν και την Αρμενία της κεντρικής Ασίας, μέσω Τουρκίας, Ελλάδας, Ιταλίας και Ισπανίας, έως το Μαϊάμι και τα Φλόριντα Κις και, τέλος, σε τμήματα του Μεξικού.

Οι αστρονόμοι φιλοδοξούν να μάθουν περισσότερα για το Μπετελγκέζ και τον Λεόνα μέσω της έκλειψης αυτής, που δεν αναμένεται να διαρκέσει πάνω από 15 δευτερόλεπτα.

Παρατηρώντας μια έκλειψη ενός πολύ πιο αμυδρού αστέρα από τον Λεόνα τον Σεπτέμβριο, μια ισπανική ομάδα ερευνητών υπολόγισε πως ο αστεροειδής έχει πλάτος 55 χλμ. και μήκος 80 χλμ.

Ωστόσο όλα αυτά είναι εκτιμήσεις, κάθε άλλο παρά επιστημονικές βεβαιότητες, όπως ακριβώς και το ακριβές μέγεθος του άστρου ή η ατμόσφαιρά του. Επίσης, ασαφές παραμένει το αν ο αστεροειδής θα καλύψει όλο το άστρο προκαλώντας ολική έκλειψη ή θα δημιουργήσει μία δακτυλιοειδή έκλειψη.

Ο παλλόμενος γίγας με την αλλόκοτη συμπεριφορά 

Λόγω απόστασης και μεγέθους, το Μπετελγκέζ είναι ορατό με γυμνό μάτι, αν και οι ενδιαφερόμενοι θα έχουν σαφώς βελτιωμένη άποψη του άστρου-γίγαντα με κυάλια και τηλεσκόπια.

Το Μπετελγκέζ είναι χιλιάδες φορές φωτεινότερο και περίπου 700 φορές μεγαλύτερο από τον ήλιο μας. Είναι τέτοιου μεγέθους ώστε, σύμφωνα με τη NASA, αν αντικαθιστούσε τον ήλιο μας, θα εκτεινόταν πέρα από τον Δία.

Τα τελευταία χρόνια, οι επιστήμονες έχουν καταγράψει αλλόκοτη συμπεριφορά του Μπετελγκέζ, που παρουσιάζει ασυνήθιστες διακυμάνσεις φωτεινότητας, καθώς μεταβάλλεται από λαμπερός σε αχνό δύο φορές πιο γρήγορα απ’ ό,τι συνήθως.

Οι επιστήμονες εκτιμούν πως μέσα στις επόμενες χιλιετίες το υπέρλαμπρο άστρο θα εκραγεί ως υπερκαινοφανής αστέρας. 

Πηγή: Associated Press

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *